Győrffy László: Én (Dorian Gray Alapítvány a fiatal művészekért) 2010. június 11. - 2010. július 17.
Magántulajdonban

A Portál Galériában júniusban Győrffy László Én (Dorian Gray Alapítvány a fiatal művészekért)   (2009 - olaj, vászon - 70x50 cm) című képét mutatjuk be. Aktualitása, hogy az alkotás jelenleg a székesfehérvári Városi Képtár csoportos kiállításán szerepel, melynek címe: Viszonyok – Ki? Kit? Mivel? (A portré változatai a Deák Gyűjteményben és a kortárs magyar képzőművészetben). Győrffy művének sajátossága, hogy bár önarcképről van szó, valójában egy jövőbe vetített portré jelenik meg a néző előtt, hiszen a ’76-os születésű művész fiziognómiai szempontból távol áll a képen ábrázoltaktól.

A középkorú, vicsorító, egyenesen szemünkbe néző, kéjenc és gonosznak tűnő férfialak felsőtestét látjuk csak. A feltehetően amúgy meztelen férfi némi sörhassal rendelkezik, puhány testén látjuk az ereket végigvonulni. Maradék haja égnek áll, ráncos homlokán már előtűnnek az öregség foltjai. Egyszóval, Győrffy nem fest valami hízelgő képet önmagáról ezen az alkotáson. A mű címéből kiindulva egyértelmű utalást kapunk Oscar Wilde regényének főhősére, aki lelkét áldozza fel azért, hogy a róla festett portré öregedjen, s ő megmaradjon fiatalnak. A festményen ugyanakkor idővel lelkének rútsága is megmutatkozik, mígnem rémmé nem torzul a szépséges férfi alakja. Győrffy a festményén nem csak magára utal, hanem a fiatal művészekre általában, akik képének jelentéséből kiindulva feláldoznának akár mindent a… sikerért? Az alkotás először a Studió Galériában lett kiállítva 2009-ben, egy installáció mellékszálaként. A kiállításról fotókat a honlapunkon a Delikátesz gombra kattintva, azon belül a Kapun Kívüli események között talál.

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu