Martin C. Herbst: Cím nélkül 2010. május 06. - 2010. június 05.

Martin C. Herbst: Cím nélkül 2010, olaj, tükör-alucobond, 53x110cm

 

        APortál Galéria májusbanMartin C. Herbst egyik legújabb alkotásával szeretné megismertetnia VárfokGalériahonlapjára látogatókat. A műven egy ismeretlen férfi portréja jelenik meg, mely újabb példája a művész e műfaj iránti vonzódásának. Herbst érdeklődésének középpontjában ugyanis a portré áll. Általában hatalmas méretű arcok jelennek meg festményein és gömbjein, melyek intenzív színeikkel, rejtelmes tekintettükkel rabul ejtik a szemlélőt. Herbst gyakori ihletforrása a XVI. századi manierizmus. Portréi hasonlóan XVI. századi társaikhoz hűvösek és távolságtartóak, az alakok egyfajta maszkot viselnek, és annak ellenére, hogy közvetlenül az előterében, felnagyítva jelennek meg, nem engedik be intim világukba a nézőt. Ebben kifejezésre talál az a nézet, mely szerint a portré nem képes arra, hogy felfedje az ábrázolt személy lelkivilágát, csupán az arcvonások megörökítésére szolgál. Herbst műveinek egy egészen sajátos aurát kölcsönöz az újszerű anyaghasználat, hiszen festményeit nem vászonra, hanem alumínium felületekre készíti, mely fokozza az alakok elvont és hűvös mivoltát.

A Portál Galériában most bemutatott képen, ami a VárfokGalériaCrescendo című csoportos kiállítására készült, a zenei utasítás lendületének megfelelően, a művész mozgásba hozza az alumínium lemezt még dinamikusabbá téve a kompozíciót, egy különleges optikai játékot generálva. Ahogyan gömbjei, illetve félgömbjei a két dimenzióból három dimenzióssá alakították Herbst festészetét, és ahogy a hátulról fénnyel megvilágított művei a valóság és az alkotás, a képzelet határait elmosták, úgy veti magát lendülettel a két dimenziós hullámzó mű a térbe.

 

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu