Bakonyi Bence: Észlelés 2014. április 18. - 2014. május 31.

A Várfok Project Room legújabb kiállítása a Várfok Galéria művészköréhez újonnan csatlakozott fiatal fotográfus, Bakonyi Bence legújabb sorozatát mutatja be Észlelés címmel.

 Bakonyi Bence (1991, Keszthely) Észlelés című sorozata, mely pár hónapja egy hongkongi galériában került először bemutatásra, 2013-ban készült a Góbi sivatagban. Kína után most a hazai közönségnek is alkalma nyílik megtekinteni a huszonhárom éves, MOME-n éppen diplomázó alkotó legújabb munkáit.

Észlelés, a valóság érzékelése, az egyén közösséghez és környezethez való viszonya kerül itt kibontásra letisztult, festői kompozíciók keretében. Betonutakkal szabdalt, kamerával megfigyelt, mégis végtelen, tágas fehérségbe vesző sivatagi táj tárul elénk, benne kínai turisták színes, egymást hangyamódra követő csoportjaival. Abszurditás és rácsodálkozás.

Bakonyi Bence egy évet töltött Ázsiában, ezen belül öt hónapot Kínában, a Shanghai Normal University fotográfia szakán ösztöndíjjal. Mindvégig a kínai emberek mentalitását és nehezen megközelíthető, zárt világát kutatta, mely kísérletei az Észlelés sorozatában összpontosultak.

 A képeket nézve tanúi lehetünk az individuum teljes feloldódásának, kontrollálhatóságának a tömeg lélektanában, valamint a fejlett civilizációk határokat nem ismerő terjeszkedésének, mely még az eddig korlátlannak hitt sivatagra is kiterjeszti hatalmát. Mégis, a képek negatív végkicsengése elmarad, a színes alakok elégedettségét látva tudatosul bennünk, ez a természetes közeg számukra. Így lesz úrrá derültség a befogadón is, amint kétkedve szemügyre veszi a részleteket: az emberek színes láncolatát, a távolba vesző tevekaraván tovatűnő vonalát, a bérelt narancssárga csizmák rikító foltjait, a betonutak architektúráját, melyek mind izgalmas kontrasztot alkotnak a sivatagi homok mindent körülölelő megfoghatatlan halmazával és a szürrealitás mezsgyéjére sodorják a kompozíciókat.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu