BENKŐ Lilla: Párhuzamosok között
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Várfok Project Room következő kiállításán ismét a festészeté a főszerep: Benkő Lilla egyéni tárlatát tekinthetik meg a látogatók 2016. október 21. és november 19. között.

Benkő Lilla (1986, Debrecen/H) 2012-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, s azóta több egyéni és számos csoportos kiállításon (olyan rangos intézményekben, mint a Műcsarnok, Paksi Képtár vagy a FUGA) mutatta már be alkotásait.  

Benkő Párhuzamosok között című tárlatán az utóbbi két évben készült festményeiből mutatunk be egy válogatást. Legyen akár nagyméretű, vagy egészen kicsiny alkotás, Benkő festményeinek egyedi nyelvezete rögtön felismerhető, a képek szimbólumrendszere egymásból következik, évről-évre egymásra épül. Visszatérő motívumok (fenyvesek, sziklák, mesebeli lények) népesítik be a festmények időtlen világát, amelynek ihletője lehet akár a mindennapi élet egy-egy egészen hétköznapi eseménye és tárgya, vagy éppen az álomvilág és abból fakadó asszociációk láncolata.

A képeken megjelenő, gyakran toposzszerű, sokszor csak egy-egy vonallal, vagy pontokkal érzékeltett figurák esetében nem a fizikai valóságuk, testiségük a lényeges, hanem az állapot, amelyben éppen szerepelnek. Mindig egy folyamat részeként vannak jelen a festményeken, egy történés az, ami lejátszódik, aminek a festmény egy-egy sűrített, kimerevített pillanatát mutatja meg. A Benkő által előszeretettel megfestett mély, sötét alaptónusú alkotásokon a fény sokszor kiemelkedő szerepben jelenik meg: fényjelenségek, fényszerű asszociációk, világító pontok telítik meg a vásznakat. Máshol az alapvetően figurális kompozíciókat a részletek feszes geometriája, a kristályos szerkezetek vonalai, éles metszések, nonfiguratív részletek billentik ki és teszik különösen izgalmassá. A kiállítás ebbe az egyedi, hömpölygő gondolathálóba kíván betekintést nyújtani. 

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu