Caterina Silenzi: Szüntelen jelen 2013. január 23. - 2013. március 02.

Egy különleges „wunderkammer” fogadja 2012. január 23-tól a Várfok Project Roomba belépő látogatót, amikor is egy olasz vendégművész, Caterina Silenzi szobrai kerülnek kiállításra a 2013-as Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében.

Caterina Silenzi (1977) a maceratai (I) Képzőművészeti Akadémián diplomázott szobrászat és fotográfia szakon 2002-ben, majd a bilbaói (E) Egyetemen szerzett mesterdiplomát. Tanulmányait Kanadában folytatta, ahol a torontói Complections College of Makeup Art & Design-on, Speciális film effektek és Animatonika szakokon további diplomákat szerzett. 2008-ban költözött vissza Olaszországba, Fermo városába, ahol jelenleg is alkot. 2012-ben IDEA című sorozatával, melyet most a Project Roomban is bemutatunk, képviselte Olaszországot a Santoriniban (GR) megrendezésre került művészeti biennálén. Magyarországon ez lesz az első bemutatkozása.

Talált állati csontok, bizarr antropomorf lények, magzatok, mindez az ősi japán technikába, a rakuba ágyazva. Ez Caterina Silenzi világa, ahol minden egyes alkotás egy elemi erejű metabolizmus eredménye. Jellegzetes munkamódszere, hogy a természetet járva az útjába került elhullott állati csontokat összegyűjti és az egyes darabokat kerámiafoglalatban „éleszti újjá”, immár új jelentéssel ruházva fel őket. Silenzi sámán módjára egy rítus keretében, vagyis a raku technikának köszönhetően hívja életre lényeit. Japánban, az 1570-es években született technika eredetileg a híres teaszertartások csészéinek készítését szolgálta. Az eljárás minden elemét egy összetett filozófia hatja át, ahogy a négy elem, a tűz, levegő, föld, víz energiáit magába szívva létrejön és megszentelődik a végső anyag.
A Project Roomban bemutatásra került anyag egy meghatározott koncepció alapján épül fel. Középpontjában a művész lánya, DEA áll, aki mint egy erdei istenség (erre neve is utal) jelenik meg agancsokkal koronázva. Körülötte láthatjuk kíséretének tagjait, a különféle beazonosíthatatlan állat-ember teremtményeket, akikben az itáliai reneszánsz mitologikus lényei, faunok, nimfák, najádok elevenednek meg.
A játékos kavalkád az IDEA sorozatával válik teljessé. Mennyezetről hálókban függő magzatok alkotják e kompozíció vezérfonalát, kiegészülve egy karokkal körülölelt tehén medencecsontjával. Ez Dea átváltozása, világra való születésének folyamata. A kiállítás címe Szüntelen jelen. Utal arra az időtlenségre, mely körülfogja Silenzi munkáit és így a terembe belépő látogatót is. Ezen a ponton ugyanis megszűnik a racionális idő, nincs múlt vagy jövő, csak a jelen létezik, melyben egy szüntelen metamorfózis zajlik ember-állat-ember, élet-halál-újjászületés között, ami metafizikai síkra tereli a néző gondolatait. A kiállítás mottójának mi mást választhatnánk, mint Ovidius Átváltozások c. művének nyitógondolatait: „Új alakokká vált testekről indit a lelkem szólani;/ isteneink! (hisz ez is mind általatok / lett), adjatok ihletet, és a világ eredő idejétől / végig, az én koromig legyetek vezetői dalomnak.”

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu