Christiane PESCHEK: Néma csendben tűntél el 2016. december 02. - 2017. január 21.

A Várfok Project Room következő kiállításán, Christiane Peschek (Salzburg/A, 1984) osztrák fotográfus installatív fotóművészeti projektjét tekinthetik meg a látogatók. A művészeti tanulmányait Bécsben végző, és jelenleg is az osztrák fővárosban élő és alkotó Peschek Európa-szerte számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Dublintól Lisszabonon keresztül Athénig, valamint 2014-ben munkái a Chimera Art Award válogatásába is bekerültek.

A magyar közönségnek is volt már lehetősége megismerkedni Peschek művészetével: első budapesti bemutatkozására 2012-ben került sor Szakasz című kiállításával a Várfok Project Roomban. A kiállítás akkor és most is regensburgi partnergalériánk, a Galerie Isabelle Lesmeister együttműködésének köszönhetően valósult meg. 

A fényképezés Peschek számára személyes, anekdotikus emlékezésének felfedezésére szolgáló eszköz, emlékképei felé utat nyitó híd. Peschek saját élményeit, érzéseit, történeteit kívülállóként vizsgálva rendezi újra azokat, hogy megteremtse képi világát, ebben a kontextusban pedig a realitás sohasem tudható, csupán gyanítható. A művész a valóság megalkotottságának ilyenfajta felfogásával, az épp harminc éve elhunyt Jorge Luis Borges munkásságával áll szoros kapcsolatban. A történetmesélés mechanizmusait fejtik fel a képek, amelyeken valami mindig megakadályozza a zökkenőmentes interpretációt: valamilyen váratlan elem, képhiba (például a több képen is megjelenő zöld, ködszerű folt) vagy meglepő képzettársítás megakasztja az egyszerűen elmesélhető narratívát és további értelmezésre sarkall.

A közönség ezúttal Peschek Néma csendben tűntél el címet viselő műtárgy-együtteséből láthat egy, kifejezetten a Várfok Project Room kiállítóterére komponált válogatást, melyben a fotográfiákat rövid szövegek egészítik ki. A kiállítás központi motívuma az erdő, amely – a művész saját bevallása szerint – a két szerelmes között létrejövő, konstruált emocionális tér metaforájaként értelmezhető. A műveket összekapcsoló kérdéskör maga a szerelmi kapcsolat, az egyes műveken annak különböző fázisai és lehetőségei kerülnek megidézésre.

Támogatóink:
Galerie Isabelle Lesmeister
Osztrák Kulturális Fórum Budapest

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu