Christiane Peschek: Szakasz 2012. január 24. - 2012. febrruár 25.

Project Room – a Várfok Galéria új tere

A Várfok Galéria örömmel jelenti be, hogy 2012-vel fejlődésének újabb szakaszába lépett. A Spiritusz Galéria, mely eddig önálló intézményként képviselte a pályakezdő, fiatal művészgenerációt megszűnt különálló galériaként működni és Spiritusz Szekció néven beolvadt anyaintézményébe, a Várfok Galériába. Mindez azt a célt szolgálta, hogy eddigi kiállítótere, a Várfok Galéria egykori Várfok Terme, a Várfok utca 14. helyet adhasson a Project Roomnak, mely egy új, dinamikus, műfajilag sokszínű irányvonalat kíván képviselni tovább erősítve a Várfok Galéria hagyományosabb, nagy terét.
A Várfok Project Room felavatására 2012. január 26-án kerül majd sor és már a nyitó tárlat mutatja a kitűzött új irányvonalakat. Lényege a hely specifikusságában és a különböző médiumok szerepeltetésében rejlik. A megrendezett, helyspecifikus kiállítási projekt által a látogatók az egyes életművek, művészeti periódusok kisebb vagy köztes állomásaiba is betekintést nyerhetnek, megismerve a művészeket éppen foglalkoztató, aktuális kérdéseket, témákat.
A tér nem csak a Várfok Galéria művészei számára nyújt majd bemutatkozási lehetőséget, hanem időről-időre vendégművészek meghívását is lehetővé teszi.

Christiane Peschek: Szakasz

Az új koncepciónak megfelelően a Project Room egy fiatal fotográfus, Christiane Peschek kiállításával nyitja majd meg kapuit. A 27 éves, osztrák művésznek (1984, Salzburg) ez lesz az első magyarországi bemutatkozása, és két fotósorozata mellett egy izgalmas, projektor révén megtekinthető diavetítés is részét képezi majd a kiállításnak.
A sorozatokat tekintve érzékelhető, hogy Pescheket elsősorban korunk női szerepeinek kialakulása és háttere foglalkoztatja. A képeken nem látunk arcokat, így szereplői titokzatosak maradnak és nem személyiségekként, hanem tágabb értelemben különböző minták általános megfogalmazóiként értelmezhetjük őket. Peschek intim szituációkat tár elénk, mind a Nem leszek olyan, mint az anyám mind pedig a Naplók című sorozat darabjain.
Az első egyértelműen a fiatal lányok identitáskeresését mutatja be, melyet elsődlegesen az anyával való kapcsolat határoz meg. Mennyire épül rá a személyiségre a neveltetés, a családi minta? Mit hozunk magunkkal akár tudat alatt szüleink, elsősorban pedig édesanyánk múltjából?
A Naplók sorozaton is a női szerepek boncolgatása jelenik meg, egy tágabb keretben. A munkák a barokk vanitas csendéletek műfaját idézik, hiszen ugyanazokkal a kellékekkel játszanak: Sötét háttér, asztal, különféle növények és tárgyak, melyek mögöttes jelentést hordoznak. A Naplók cím pedig a képek mérete (13x13cm) által nyeri el végső jelentését: a fotók markáns kompozíciói intimitást kapnak, a néző pedig egyszerre voyeur szerepben találja magát a bensőséges és kitárulkozó szituációk szemtanújaként.
Christiane Pescheket Isabelle Lesmeisternek, a regensburgi Galerie Isabelle Lesmeister tulajdonosának köszönhetően mutatjuk be, akivel az elmúlt években már több közös projektje volt a Várfok Galériának.

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu