Dezső Tamás: Románia - Új Képek 2012. október 20. - 2012. november 24.

A Várfok Project Room következő kiállítása a Fotóhónap 2012 fotófesztivál hivatalos programjához kapcsolódva ismét a fotográfia műfaját állítja előtérbe egy, a nemzetközi színtéren is elismert magyar fotográfus, Dezső Tamás személyében.

Dezső Tamás munkáit Magyarországon viszonylag ritkán lehet látni, akkor is főleg csoportos kiállítások keretében. Ezért is talán a szakmai berkeken kívül kevéssé ismert a köztudat számára, hogy egy olyan kimagasló alkotót köszönthetünk, aki a világ legrangosabb fotómegmérettetésein, nemzetközi versenyein egyre-másra gyűjti be a díjakat, döntős helyezéseket és szakmai elismeréseket. Így például idén elnyerte a neves New York-i fotómagazin, a PDN Curator díját fotóesszé kategóriában, az egyik vezető nemzetközi fotódíj, a Prix Pictet (tiszteletbeli elnöke: Kofi Annan) egyik jelöltje volt és nevét ott találjuk a szintén elsőrangú Leica Oscar Barnack Award döntősei között. 2011-ben ő lett a Santa Fében tizenhatodszorra kiosztott Center Award díjának nyertese, valamint a JCE – Jeune Création Européenne nagydíját is átvehette. A díjak mellett a világ számos rangos fotókiállításán, vásárán (Paris Photo, Expo Chicago, AIPAD New York, New York Photo Festival) kiállít San Franciscó-i galériájának, a Robert Koch Gallery-nek köszönhetően. Fotói rendszeres jelleggel jelennek meg világvezető magazinokban (TIME, The New York Times, National Geographic, GEO, Le Monde Magazine, The Sunday Times, PDN, Ojo de Pez, HotShoe, The British Journal of Photography, stb.).

Dezső Tamás munkái fotóesszékben bomlanak ki, 2004 óta járja hol Magyarország, hol a környező posztkommunista régiók eldugott helyszíneit és dokumentál. Megörökíti az embereket, tájakat, a letűnt rendszer romjait, elénk tárja az erőltetett iparosítás visszásságait, élet- és környezetidegen voltát. Egyfajta társadalom megújító szándék vezérli. Ez érzékelhető a Várfok Project Roomban bemutatásra kerülő, legújabb romániai képein is.

 „Szellemi hagyomány és fizikai örökség egyszerre bomlik Romániában: az apró falvakban, néhány háznyi közösségekben őrzött, több száz évre visszanyúló hagyományokat és a történelemmé szervesült kommunista időszak erőszakolt iparosításának bástyáit egyaránt kikezdi az idő. A felejtés rezervátumaiban élők generációktól örökölt alázattal olvadnak be a természetbe, a természetközelség evidens egyenrangúságában élik a modernizáció sürgette végnapjaikat, és besegítve az időnek, szorgosan bontják vissza környezetük abszurd helyszíneit. A szegénység rozoga szekerein termeszek módjára hordják el betonrengetegek darabkáit, szálkázzák ki egykori gyármonstrumok, erőművek, kohók vasbeton vázait, bontják az egykori erőltetett modernizáció díszletté rozsdásodott emlékhelyeit. A kívülről érkező szeme láttára, visszafordíthatatlanul enyésző világ jeleneteit, a régió legkeményebb diktatúráját túlélő balkáni ország átalakulását egy éve kezdtem fényképezni. A még éppen elmenthető miliő megörökítésekor az általános tendencia és a személyes történetek párhuzamát vizsgálom: amint az elmúlásban kirajzolódik a szimbolikus sorsokká sűrűsödő, megtörhetetlen humánum.” Dezső Tamás

Ábrázolhatnak a jelenetek temetést, szegény sorsú, nyomorban élő embereket, elpusztított falvakat, mégsem a tragédia érzete keríti elsősorban hatalmába a nézőt. Sokkal inkább a mérhetetlen precizitással készült kompozíciók letisztult festőisége, nemes esztétikája hat rá és olyan érzések, benyomások szabadulnak fel benne, melyek immár a metafizika síkján értelmezhetők.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu