DOBOKAY Máté: Festői Absztrakció Után 2017. március 24. - 2017. április 22.

Dobokay Máté (1988, Pécs) a Kaposvári Egyetem Fotográfia szakán végzett. Alkotói munkásságában a fotográfiához fűzött, kötött elképzeléseinket próbálja kitágítani a fotográfia és a festészet közötti határok elmosásával. A fotográfia médiumát olyan nyitottsággal kezeli, mely feloldja a klasszikus fotográfiai képalkotás ideái alól, és egy kísérleti, absztrakt irányba tereli azt. Ennek megfelelően egyes műveit a fényképkészítéshez szükséges nyersanyagok felhasználásával alkotja exponálás és a fényképezőgép tényleges elkattintása nélkül. Ezzel azon elméletét igyekszik kifejezésre juttatni, mely szerint a fotográfia nem csupán technikai médium, hanem a festészettel egyenrangú képzőművészeti műfaj, ahol a fény használható ecsetként.

Munkáival már sokak figyelmét felkeltette, így többek között a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vezetőségi tagja, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja és a Labor Galéria bizottságában is részt vesz. 2014-ben részt vett az OFF_FESTIVAL Bratislava fődíjas csoportos kiállításán és jelölték a rangos Prix Lucien Hervé et Rodolf Hervé díjra. A következő esztendőben legfiatalabbként lett elődöntős a Leopold Bloom Awardon. Számos egyéb külföldi és hazai megjelenés mellett 2016-ban részt vett az „Impact: Abstraction & Experiment in Hungarian Photography” című New York-i kiállításon.

Dobokay munkásságára nagy hatást gyakorolt Hantai Simon jellegzetes ’pliage’ technikája, mely a Hommage à Hantai Simon című sorozatában köszön vissza. A festőóriás Hantainak emléket állító művek az anyag szerepének fontosságát juttatják kifejezésre. Emellett a Spots című sorozatának – melyek Dobokay kísérletező technikájának különleges tájképei – válogatott darabjai is bemutatásra kerülnek. A látogatók a kiállítást 2017. március 24. és április 22. között tekinthetik meg a Várfok Project Roomban. 

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu