Keserü Károly: papírok 2019. május 06. - 2019. június 29.

A Várfok Project Room papírok című kiállításán Keserü Károly (1962, Budapest) utóbbi években készített alkotásaiból mutatunk be egy válogatást. A tárlat különlegessége, hogy kizárólag a művész papíralapú alkotásaira koncentrál.   

A Galéria állandó művészköréhez 2014-ben csatlakozott Keserü Károly 1987-ben emigrált Ausztráliába. Itt végezte képzőművészeti tanulmányait a melbourne-i Swinburne University-n és a Victorian College of the Arts-on. 2000-ben elnyerte Ausztrália egyik legjelentősebb képzőművészeti ösztöndíját, a Samstagot, melynek köszönhetően Londonban folytathatta tovább tanulmányait, ahol a Saint Martins College of Arts-on szerezte meg mester diplomáját. Londoni, bécsi és magyar galériájának köszönhetően rendszeres szereplője a nemzetközi művészeti vásároknak és sorra nyílnak kiállításai a világ számos pontján. Munkái számos gyűjteményben megtalálhatóak Ausztrália, Amerika és Európa-szerte.

A kiállításon bemutatott papírmunkák Keserü jellegzetes alkotói világába nyújtanak betekintést, amelyben az absztrakt geometrikus alkotók mellett többek között a dadaizmus és John Cage munkásságának hatásaival is találkozunk. Repetitív, elmélyült munkáinak gyökerei a folklór zenéhez és művészetekhez köthetőek – a legegyszerűbb képi elemek, a négyzetháló, a vonal és a pontok ismétlődésén alapszanak. A vonalak játékos rendszere hol szabályos négyzethálót formáz, hol örvényként kavarog a lapokon, a felületeket benépesítő színes pontok pedig hol összesűrűsödnek, hol szétszóródnak a papírokon.

A festményekhez képest a legfőbb különbség, hogy a papír alapú alkotásokban a tudatos konstruálás mellett hangsúlyosabban tetten érhető a véletlen szerepe. Ahogyan a művész fogalmaz: „Miközben a papíralapú munkáim jellemzően egy kicsit expresszívebbek és kísérletezőbbek, erősen kapcsolódnak a festményekhez. Megmaradnak az olyan főbb elemek, mint az ismétlés és a redukált képi világ, de a papírmunkák jobban kötődnek a pillanathoz, és nagyobb szerep jut az improvizációnak. Belép a képbe a véletlen, amit izgalmasnak találok.”

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu