Misetics Mátyás: Emlékkristályok 2012. március 09. - 2012. április 07.
Magántulajdonban

A Várfok Project Room következő kiállítása Emlékkristályok címmel Misetics Mátyás helyspecifikus projektjét kívánja bemutatni.
Misetics Mátyás (Budapest, 1982) 2007-ben diplomázott a MOME fotó szakán, jelenleg ugyanott a doktori képzésen vesz részt. 2011 szeptemberében csatlakozott a Várfok Galéria művészköréhez Korniss Péterrel együtt, kettejük személye pedig mutatja az eddig hagyományosan inkább a festészetre koncentráló Galéria nyitását új irányvonalak felé. Az Emlékkristályok Misetics első, egyéni bemutatkozása a Várfok Galériában.
Misetics a megrendezett fotográfia híve, akinek szinte már védjegyeivé váltak a szürreális hangulatú, mesterséges fényekkel bevilágított éjszakai jelenetek. Éjszaka, éles fények, kihalt utcák, éber álmukba ragadt alakok, faágak és levelek metamorfózisa, ezek a fotók jellegzetes alkotó elemei. Misetics az általunk is ismert valóságból indul ki, viszont egészen máshova érkezik meg. A képek nagyrészt az elidegenedés és az izoláció témáját járják körül, a fotográfia elemi fogalmának, a valóság kétdimenziós letükrözésének kérdéskörével. Ez utóbbi törekvése a most bemutatásra kerülő Emlékkristályok esetében abszolút felerősödni látszik. A kétdimenziós jelenetek darabjaikra hullnak szét, hogy az üres, fekete térben háromdimenziós kristályok formájában újraegyesüljenek. A világegyetem platóni felfogásának örökösei ők, tökéletes alapformák, melyekre Platón lebontotta a világegyetemet és megfeleltette az őselemeket. A jelenetek, egy elemeire bomlott civilizáció emlékképei, paradox módon ezekben az állandó formákban élnek tovább, melyek megfosztva mindenféle tárgyi környezettől a légüres, fekete térben lebegnek, mint egyfajta időkapszulák vagy Emlékkristályok az idők végezetéig.
Misetics ezen sorozatával láthatóan a fotó határainak kitágításával kísérletezik, annak hagyományos képiségétől eltávolodva, tudatosan nyit egyfajta képzőművészeti gondolkozás felé, amit az említett fotósorozat mellett a tárlaton bemutatásra kerülő különleges, szintén a kristály tükröztető tulajdonságait alapul vevő fényinstalláció és prizma-objekt is hűen tükröz. A tárlat 2012. április 7-ig várja az érdeklődőket.
 

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu