Nagy Zita: Mermaid Tea Party 2012. július 12. - 2012. július 28.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

"A nyári naplementében találkoztam egy sellővel, elmesélte, hogy egy kastélyban lakik az Óceán fenekén. Hajnalig beszélgettünk, s mire az első napsugarak megcsillantak az aranyló víz felszínén, már a szívembe zártam örökre." – Nagy Zita
A Várfok Project Room ez alkalommal egy fiatal, pályakezdő vendégművész, Nagy Zita installációjának ad teret. Nagy Zita (1987) idén végzett a MOME tervezőgrafika szakán és diplomamunkája egy különleges interaktív bútorinstalláció volt. Ezt az összművészeti alkotást tekinthetik meg a látogatók a Project Roomban, a Várfok Galéria Csoport utolsó, nyári szünet előtti kiállításaként, Mermaid Tea Party címmel.
Mint az a fenti idézetből sejthető a nagybetűs GICCS az, ami éltető eleme Nagy Zita alkotásának és művészetének. Aranyozott asztal márványimitációval, porcelánfigurák negédes sokasága, csillogó tükrök, tengerparton futó lovak, szivárványszínű székek vörös rózsákkal, macskák és szívek. Csupán néhány díszítőmotívum az installációból. Nagy Zita a giccs lehető legszürreálisabb és legédesebb pontjának felkutatására vállalkozott, amin túl már egyszerűen nem létezhet „szebb”. És valóban a több hónapnyi tervezés és kivitelezés után, a lehető legapróbb részletig átgondolt és aprólékos műgonddal létrehozott alkotás minden egyes motívuma a szépség diadalát hirdeti. Az egész munka egy túlcsordult szépség folyamként értelmezhető, ahol a látogató figyelmét újabb és újabb motívumokra való folytonos rácsodálkozás tartja fogva. Az interakciónak is fontos szerepe van, hiszen a különleges funkciójú „I love you” székek a társas érintkezés témáját is érintik.
A kiállításon járva tehát művészet és antiművészet vékony határán lavírozunk, kérdések és kétségek sorozatával. Mi az, ami elválasztja a profit az amatőr művésztől, mitől lesz egy kidekorált bútorból galériában kiállított műalkotás? Hogyan lehet egy ilyen munkát legitimizálni a magas művészetek terén? Többek között ezen kérdésekre keresi a választ Zita és hasonlóan mi is. Azonban mivel a giccs fogalma és határai nehezen definiálhatók és a szubjektivitás is meghatározó eleme, biztos válaszokra ne is számítsunk. Mit lehet tenni? A látogatónak, amint az első sokkhatáson túljutva helyet foglal a hangosan szerelmet valló szivárványszínű székeken, azt tudjuk tanácsolni, hagyja, hogy a műalkotás szépsége megérintse és az általa kiváltott érzelmek és gondolatok mögött a válaszokat is meglelheti.  

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu