Németh Marcell: Pozíció 2015. febrruár 20. - 2015. március 21.

2015 februárjában a Várfok Project Roomban ismét egy fiatal szobrászművész, Németh Marcell (1982, Budapest) mutatkozik be. Az alkotó neve – aki most legújabb szobrait mutatja be a közönségnek – ismerősen csenghet a Várfok Galéria rendszeres látogatóinak, hiszen egy művét 2013-ban már kiállítottuk az Eau de Couleurs című csoportos kiállításunkon.

Németh Marcell munkáit a síkkal való játék határozza meg, reliefszerű alkotásai átmenetet képeznek a két- és háromdimenzió között. Az egymásra rétegzett síkok messziről grafikus jellegűek, ám a műveket közelebbről szemlélve feltárul előttünk az aprólékosan egymásra helyezett acéllemezek, valamint a lapokba vésett vonalak finom összhangja. 

A Derkovits- és Finta-ösztöndíjas, valamint a MAOE diplomadíjával kitüntetett alkotó több egyéni, és számos csoportos kiállításon bemutatta már alkotásait. Nagyvárosi ember lévén, művészi érdeklődése középpontjában az urbánus, ember által épített környezet áll, szobrain tipikusan városi helyszínek (pl. közlekedési eszközök belső terei, metróaluljárók, ipari tájak, villanypóznák) tűnnek fel. Alkotásai alapvetően különböző tér-élmények köré szerveződnek, amelyek mindig redukált, szimbolikus formában vannak jelen az alkotásokon, minden esetben emberek nélkül.

Németh Marcell a Project Roomban bemutatott sorozatával, a Külső térrel a legintimebb jellegű épületbe, otthonába/műtermébe vezeti a nézőket. Itt már csak keretként jelenik meg az épített tér – ablak- és ajtókeretek formájában – amin keresztül a kinti világ, a külső tér tárul fel előttünk. A nézői pozíció ambivalens: bentről, az otthon nyugodt közegéből kinézünk a szabadba, ám mégis csukott nyílásokon keresztül. A fém rideg szürkeségében megjelenő ébredező természet, a fák rügyező hajtásainak élénk zöldje oldja fel a kompozíciókat.

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu