Részegh Botond kiállítása: Részegh Botond 2017. október 19. - 2018. január 13.
Magántulajdonban

A Várfok Project Room Részegh Botond (1977, Csíkszereda/RO) erdélyi származású grafikusművész és festő két különleges papírmunka sorozatából mutat be egy válogatást. 

Részegh Botond a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett, majd 2004-8 között a budapesti Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájába járt. A hat éve megújult csíkszeredai kortárs galéria, az Új Kriterion Galéria művészeti vezetőjeként nemcsak a művészet tevékeny gyakorlásával, de annak elméleti pólusaival is foglalkozik. Életműve számtalan ponton kötődik ugyanakkor az irodalomhoz is, több alkotása írókkal, költőkkel közösen szerezve jelent meg (Dragomán György, Markó Béla, Kányádi Sándor, Böszörményi Zoltán, Barabási Albert-László), melyben grafikái nem az illusztráció funkciójával felruházva, sokkal inkább a szöveggel teljesen egyenrangú, egymás értelmét és jelentését mélyítő párbeszédként jelentek meg.
Munkássága fókuszában a grafika áll, a tus mellett a vaskarc technika és a kávéval való nyomhagyás különleges eljárásaival is kísérletezett, ám néhány éve az akrillal való pasztózus festésmód is megjelent művészetében. Alkotásai középpontjában a madáchi kíváncsi, kételkedő, azonban az élet terhét kíméletlenül átérző és szenvedő ember metafizikai vonatkozása áll. Munkáit visszatérő elemek, laza, letisztult formaképzés, és a motívumok szűkszavú használata jellemzi, mellyel azonban kivételesen érzékeny módon analizálja az élet drámáját, a minden egyént gondolkodó és érző emberi mivoltában érintő esszenciális létkérdéseket.
Részegh otthonosan mozog a nemzetközi művészeti színtéren, romániai és magyarországi kiállításai mellett munkái többször szerepeltek jelentős galériák kiállításain az USA-ban, Ausztriában, Németországban és Finnországban.

A Várfok Project Roomban bemutatott anyag két grafikai sorozatot tár a látogató elé, bevezetve őt ezzel Részegh Botond különleges, kontemplációra és saját belső világunk legmélyebb rezdüléseinek fürkészésére késztető képi világába.
A Kávéfejek sorozaton Részegh kávéfoltokból alakítja ki bizonytalan körvonalú, egymást átható rétegek sorából összeálló brutális, jelzésszerű fejformáit, melyek külön személyiségekként, vagy lelkiállapotok tanulmányrajzaiként állnak a rizspapír fehér háttere előtt.
A 2009-es Játék a büntethetetlen fantázia bűnével című tus-sorozat ehhez képest egy egész másfajta, karcszerű, lineáris vizuális gondolkodásmódról tanúskodik, mely az eltitkolt és elfojtott vágyak erotikus tematikájának pszichológiai mélységű megfogalmazásai. 

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu