Szanyi Borbála: Csendes napok 2014. június 13. - 2014. július 12.

A Várfok Project Roomban idén először ismét a szobrászaté a főszerep: Szanyi Borbála Csendes napok című kiállításán a fiatal tehetség személyes vallomásként is értelmezhető dézsaszobraival találkozhatnak az érdeklődők.

Szanyi Borbála 1979-ben született Miskolcon. 2008-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán, ahol mesterei Karmó Zoltán és Jovánovics György voltak. A fiatal művész eddigi munkásságát számos díjjal jutalmazták: így például 2003-ban megkapta az OMDK szobrászati első díját, és ugyanebben az évben Ludwig-ösztöndíjjal Párizsba utazott, majd 2008-ban a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény ösztöndíjasaként olasz tanulmányúton járt. 2014-ben megkapta a Mazsaroff Miklós-díjat, 2013-ban és 2014-ben pedig Derkovits-ösztöndíjban részesült.

A Várfok Project Roomban kiállított szobrai közül kettőt a közönség nemrég Budapest egyik legrangosabb kiállítóhelyén, a Műcsarnokban láthatott a Derkovits- és Pécsi-ösztöndíjasokat bemutató csoportos tárlaton. Ám a dézsák személyessége a Project Room kisebb léptékű, intim terében talán még inkább kibontakozhat.

„Csendes napok – az elmélyülés, az önmagunkkal való szembenézés pillanatai, amikor sorsfordító élethelyzetekben szükségét érezzük a számvetésnek. Az önvizsgálat egyszerre megtisztulás is, mindenféle külső segítség, mentség vagy kifogás nélkül.

A kiállított dézsák ezt a megtisztulási folyamatot idézik fel a vízben való megmerítkezés rituális jelentése által. A szobrok nyugalmi állapotukból kibillentve, kényes egyensúlyi helyzetükben és a bennük kisebb-nagyobb mennyiségben megmaradt tükörsima vízfelületekkel élethelyzetek és emberi időszakok megjelenítői, a lelkiállapotok változékonyságának szimbolikus hordozói.

A víz tiszta és állandó felülete által alkalmas arra, hogy önmagunkat kíméletlen alapossággal figyelhessük meg benne. Saját tükörképünk mögött azonban a megfoghatatlan égi szféra is kivetül a felületre, ezáltal pedig a transzcendensből is fel-felsejlik valami.

A dézsákon feltűnő finom csipke motívumok az idő lenyomatai. Eleink szerető gondoskodása és ideje, lelki örökségünk emléktöredékként erodál a szintén archaikus dézsaformákba, személyes, szinte portrészerű karakterjegyeket hordozva. A női jelenlét, a csipke által megidézett tradíciók oly módon szövik át a vas kemény felületét, ahogyan egy régmúltban ottfelejtett textildarab hagy nyomot.”

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu