SZIRTES JÁNOS: Éjfél 2014. október 24. - 2014. november 22.
Magántulajdonban

Szirtes János (1954, Budapest) a magyar kortárs művészet egyik legsokoldalúbb alkotója idén ünnepli 60. születésnapját. E jeles évforduló kapcsán nagyszabású, jubileumi kiállítás kerül megrendezésre a Várfok Galériában és a Várfok Project Roomban, kiegészítve a Pécsi m21 Galériában 2014. szeptember 27-én, 1000 m2-en megnyílt Pro/Contra kiállítást.


A Várfok Galériában látható kiállításon Szirtes János festészeti munkássága kerül előtérbe, az életmű olyan emblematikus pillanatait vonultatva fel, mint például az 1985-ös Nagy Kép, melynek archaikus motívumokkal és dekoratív formákkal tarkított szabad vászna a 80-as évek új festészeti törekvéseit hordozza. Továbbá az évtized második felének egyre absztraktabb, letisztultabb kompozíciói is helyet kapnak, melyekre a filozófiai tartalmak, egzisztenciális létkérdések felerősödése jellemző. Hozzájuk kapcsolódik a tér szerkezetét és az organikus-anorganikus világ összefüggéseit vizsgáló alkotások sora a 90-es, 2000-es évekből, ahol a több rétegben felépülő kompozíciók a minta térképző szerepét, illúzióteremtését járják körül.


A kiállításról nem hiányozhatnak Szirtes korom képei sem, melyek legmarkánsabb példái a festés mint akció elvének, a performansz festészettel való összekapcsolásának. Az érzékiség kutatása, a performance akciójának 2D-os összesűrítése, esztétikai önábrázolás határozza meg a munkákat. A testtel kapcsolatos kutatásoknak a legújabb példái az utóbbi évek fotósorozatai is, ahol a műalkotás hordozója maga a test lesz, ez rögzíti az akció folyamatát.


A kiállítás címe, Éjfél, a művész Project Roomban bemutatásra kerülő legújabb sorozatára utal és egyben az eddigi életmű összegző pillanatára. A két meztelen alak táncát ábrázoló intermediális alkotások ötvözik a festészet, fotográfia, valamint a performansz műfaját. Szirtes eddigi térrel, testtel, anyaggal és műfajokkal kapcsolatos kutatásai nyerik el itt lényegi, kiforrott formájukat. A legnagyobb fokú festőiséget és érzékiséget sugárzó munkák nemes pillanatai az ünnepnek, a több mint három évtizedre visszamenő művészi pálya megkoronázásának.

 

Szirtes Jánost művészeti érdemeinek elismeréseként többek között 1990-ben Munkácsy-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Munkái olyan jelentős közgyűjteményekben kaptak helyet, mint például az aacheni Ludwig Múzeum (D), a svéd Upplands Kunstmuseum, a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, stb. A világ számos pontján mutatta már be performance-ait, 2013-ban például Japánban a NIPAF’13 Nemzetközi Performance Fesztiválon képviselte hazánkat a nyolc külföldi meghívott művész egyikeként.

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu