VÁRADY Róbert: Merülés
Magántulajdonban

VÁRADY Róbert: MERÜLÉS

Megnyitó:
VÁRFOK PROJECT ROOM
1012 Budapest, Várfok u. 14.
2016. április 7, CSÜTÖRTÖK | 18.30 és 20.30 óra között

A kiállítást megnyitja: Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta.

A kiállítás nyitva: 2016. 04. 08. – 2016. 05. 06., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

A Várfok Project Roomban Várady Róbert Merülés című kiállítását tekinthetik meg látogatóink április elejétől. A tárlat a Várfok Galéria állandó művészkörének oszlopos tagja, a Munkácsy-díjas művész utóbbi években festett figurális alkotásaiból nyújt izgalmas válogatást.


Várady Róbert (1950, Budapest) művészete egyfajta intellektuális művészet. Gyakran inspirálják filozófiai vagy éppen irodalmi szövegek, az azokban felbukkanó egzisztenciális tapasztalatok, kérdések foglalkoztatják. Emellett a természettudományok aktuális problémáira, eredményeire is reflektál műveivel. Festészetében a metafizika megfoghatatlan fogalmait ülteti át a vizualitás nyelvére, képi metaforákká alakítva azokat.


A kiállított anyag több szálon fut, számos kapcsolódási pontot mutat a művész korábbi sorozataival, azoknak továbbgondolását is jelenti. Így például a képek egy csoportján a tér használata kerül előtérbe. A kiállítás címadó, Merülés című festményének konkrét, valóságos térétől az Egyensúlykeresés ambivalens térben című festményen a virtuális, geometrikus absztrakt térbe jutunk, ahol az ambivalens elemek feszültséggel telítik a kompozíciót.


Várady művészetében az utóbbi időben felerősödött az abszurd, ironikus hangvétel, amire a kiállításon is több példát láthatnak a művészetkedvelők. A festményeken megjelenő abszurd jelek, utalások, oda nem illő kis részletek hirtelen feltűnése kizökkenti a kompozíciót, valamint a befogadót is a komfortzónájából. Várady két alkotásán idős asszonyok jelennek meg: egyikőjük egy számára teljesen felfoghatatlan fizikai diagrammal találja szembe magát, aminek láttán szinte pajzsként tarja maga elé a kezében lévő fedőt, míg a másik asszony egy nagy fekete szemeteszsákot húz maga után. Mellettük Várady filozofikus művészetnek egyik fontos hivatkozási alapja, maga Martin Heidegger is feltűnik a kiállítótérben amint a „lét vizéből” merít vödrével.


A kiállításon külön csoportot alkotnak a fejeket ábrázoló képek: a fiatalok világuntságára reflektáló alkotástól a felülről ábrázolt, egymás felé fordított hasonmásokon át egészen a klónokig jutunk el, ahol egyszerre már a technológiai világ riasztó, morális dilemmákat is felvető kérdéskörével találjuk szembe magunkat.

A kiállítás partnere: NKA

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu