CZIGÁNY ÁKOS: Földek 2016. december 02. - 2017. január 21.
Magántulajdonban

A Várfok Galéria terében 2016 decemberétől ismét a fotográfiáé a főszerep, Czigány Ákos Földek című kiállításának köszönhetően. Czigány Ákos (1972, Budapest) a magyar kortárs fotográfiai színtér meghatározó alakja, 2014 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja. A Várfok Project Roomban 2014-ben megrendezett kisebb lélegzetvételű bemutatkozás után a látogatók ez alkalommal a Várfok Galéria nagy terét betöltő, monumentális tárlatra számíthatnak, mely Czigány több, túlnyomórészt új sorozatát felvonultatja.

Czigány Ákos művészetének alappilléreit a magyar konstruktivista hagyományok, a Bauhaus térélménye és a konceptualizmus szellemi háttere adják. A kiállításon a művész több sorozata kerül bemutatásra, melyek nézzenek bár az ég, a föld vagy a láthatár felé, ugyanazt a témát, az ember földi jelenlétét járják körül az építészeti lábnyomokat követve.

Korábbi fotósorozataiban, mint az Egek: hommage à Hiroshi Sugimoto (2010-), Otthonok (2013-) és Földek (2005-), egy függőleges beállítást vesz alapul ahhoz, hogy megragadja az ég és a föld közötti tér egzisztenciális feszültségét. Legújabb, Gazdaság címet viselő ciklusában Czigány tekintete a horizontvonalra vetül, pontosabban a rajta elhelyezkedő, hosszan elnyúló gazdasági épületekre. Ezek az építmények mesterséges választóvonalat jelentenek ég és föld között. Határjelenségek, melyek egyszerre tartoznak a természethez és a kultúrához, haszonelvűek, de ugyanakkor szimbolikusnak is tekinthetők. Czigány fotográfiáin monumentális land art projektekké minősülnek át és számos kérdést vetnek fel az ember térélményével és térhasználatával kapcsolatban. 

Czigány Ákos számos elismerésnek örvend, így többek között 2010-ben Egek – hommage à Hiroshi Sugimoto című sorozatával elnyerte a neves Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat, valamint az International Photography Awards 3. díját, 2011-ben a prágai Leica Galéria FRAME011 nemzetközi fotográfia versenyének 2. díját és különdíját. Alkotásaival az elmúlt években több egyéni és csoportos kiállításon találkozhattak az érdeklődők, többek között olyan rangos intézményekben, mint a Magyar Nemzeti Galéria, a Mai Manó Ház vagy éppen a würzburgi Museum im Kulturspeicher. Jelenleg, a Várfok Galéria tárlatával párhuzamosan látható Vissza című egyéni kiállítása a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban, mely korai alkotásaiba nyújt betekintést.

Czigány Ákos kiállításának megnyitója egybeesik a tavaly, a Várfok Galéria fennállásának 25. évfordulója alkalmából megalapított Pro Várfok-díj ünnepélyes ez évi átadásával. 

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu