Éber álom - Hommage á Rozsda Endre 2011. szeptember 14. - 2011. október 08.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

ÉBER ÁLOM
- Hommage á ROZSDA ENDRE -

MEGNYITÓ: VÁRFOK GALÉRIA
2011. szeptember 13., kedd | 18 - 20 óra között.
A kiállítás nyitva:
2011.09.14 – 10.08.

Kiállító művészek:
aatoth franyo, Böröcz Angelika, Csiszér Zsuzsi, Csurka Eszter, feLugossy László, Françoise Gilot, Győrffy László, Hangay Enikő, Herman Levente, Köves Éva, Misetics Mátyás, Nádler István, Rácmolnár Sándor, Szirtes János, Szotyory László, Tóth Szilvi, Ujházi Péter, Várady Róbert

 

A 2011-es év őszi kiállítási „évadot” a Várfok Galériában egy rendhagyó csoportos kiállítás nyitja. A képzőművészeti műfajok különböző ágait egyesítő tárlat megvalósításához összesen tizennyolc alkotó került felkérésre (a Várfok Galéria művészköréhez tartozó alkotókon kívül más kortárs művészek is fel lettek kérve az eseményre), egy vezérfonalként működő, specifikus téma köré csoportosítva a változatos világokat képviselő munkásságokat. Emellett, a kiállítás különlegessége hommage jellegében rejlik, hiszen az „Éber álom” Rozsda Endre (1913-1999) festőnek állít emléket.

Az éber álom megfogalmazás egy tudományosan létező kifejezés, ám a kiállítás keretein belül igen tág értelmezési lehetőségek rázzák fel a látogatót elmélyült barangolásából. Az álmot, mely akár egyeseknek egy második valóságot is jelenthet, legtöbbünk az alvás „tevékenységével” kapcsolja össze. Előfordul azonban, hogy agyunk szinte éber állapotban álmokat „sző”, mégpedig az alany tudatos közreműködésével, illetve irányításával.
Rozsda kései, nagyjából 1945 utáni festészetének főbb jellemzőit a magyar közönség már jól ismerheti. Sajátos szürrealizmusa, mely kevéssé a képi világához, inkább a mögötte húzódó, annak előzményeként tekinthető elméleti utazásaihoz fűződnek, szorosan összefügg az idő, és az álom fogalmaival. A festő által hátrahagyott kevés írás közül az 1998-ban, a Műcsarnokbéli kiállítás alkalmával publikált Meditációk alapján válik egyértelművé, hogy Rozsda miként volt képes „utazni az időben”. Rozsda ezen utazásai egyfajta álombéli állapot eredményei, ám ehhez nem kellett feltétlenül aludnia, hiszen (a szürrealistákhoz hasonlóan) éberen álmodott, meditált.

A Várfok Galéria csoportos kiállításán a Rozsda által kedvelt három műfaj – a festészet, a rajz és a fotográfia – egyaránt megszólal, sőt, egyéb médiumok is feltűnnek. A festők több generációt képviselve egy-egy igen sajátos alkotás révén álmodnak a kiállítás keretein belül. Anélkül, hogy felednék egyedi szókincsüket és színvilágukat, túllépnek a tőlük megszokott motívumok síkján, hogy felcsillanthassanak újdonsággal bíró ötletszikrákat. A kiállításon szereplő fiatal fotósok egészen más hangon szólalnak meg, mint analóg géppel dolgozó „elődjük” tette néhány évtizeddel korábban, ám mindegyik munkásságát eleve átszövi az álommal, a különböző valóságok közötti egyensúlyozással való kacérkodás. A tárlaton egyébként Rozsda többszörös expozícióval készült fotográfiái közül is képviselteti magát néhány a Magyar Fotográfiai Múzeum jóvoltából. A videómű fülünket hegyezi, elvezet minket a „talált hangokhoz”, miközben „rétegről rétegre” halad az idő hullámain, a sötétség felé.  Természetesen a papír műfaja sem hiányozhat a kiállításról, melyen az interaktív animálás szintén újabb dimenziók felé nyit. Kuriózumként egy 1940-es mű is láthatóvá válik, ám nem Rozsda szignóját hordozza… A legfiatalabb kiállító 27 éves, a legidősebb idén ünnepli 90. születésnapját, így nem csak a médiumok biztosítanak egy színes és gazdag palettát, hanem a különböző világszemléletekben is bővelkedik a kiállítás. We all like the best replica designer handbags for cheap.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért idén kerül megrendezésre a Rozsdának emléket állító hommage kiállítás? A művész halála után, egy hosszú évtized alatt számos ízben nyílt alkalom – itt elsősorban a hazai viszonyokat tekintve - megismerkedni Rozsda művészetének újabb és újabb aspektusaival közintézmények, illetve a Várfok Galéria keretein kívül még egyéb helyszínek révén is. 2011-ben, a Várfok Galéria elérkezettnek látta az időt, hogy „kibontakozási” teret biztosítson Rozsda művészetének, egy a korábbiaktól eltérő módon: lehetővé tegye, hogy képzőművészek „válaszolhassanak”, reflektálhassanak, továbbfűzhessék Rozsda munkásságának egy lényeges komponensét, az éber álom gondolatát és a belőle fakadó újszerű megközelítéseket – azaz összekössék Rozsda munkásságát a mai kortárs (magyar) szcénával. Két év múlva, 2013-ban Rozsda születésének századik évfordulóját ünnepelhetjük, mely Centenárium keretében komoly, nemzetközi szinten megvalósuló események látnak napvilágot. E kiállítást tekinthetjük akár az említett Centenárium távoli előfutárának is, hiszen Rozsda művészetét most egy egészen más megvilágításból közelíthetjük meg. A Várfok Galériával egyébként szinte párhuzamosan Magyarország new yorki székhelyű ENSZ képviseletének kiállítóterében egy Rozsda Endre – Françoise Gilot közös kiállítás jön létre, a festményekből és papírmunkákból rendezett kiállítást néhány Robert Capa fotográfia is kiegészíti (2011. szeptember 29-én nyit a tárlat).


A kiállítás megvalósításához felkért művészek alkotásain keresztül reméljük sikerül tolmácsolnunk a közönség és a szakma felé Rozsda hihetetlenül gazdag életművének továbbgondolását. Szeretnénk lehetőséget adni olyan, a művekben megnyilvánuló tereknek, gondolatoknak a bemutatására, melyekről talán nem is álmodtunk előtte.

english »
Archívum
Videó
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu