Egy Szempillantás műve 2011. május 26. - 2011. június 18.

Mint már értesülhettek róla, a Várfok Galéria, az egyik első kortárs magyar magángalériaként tavaly ünnepelte fennállásának húsz éves évfordulóját. Ez alkalomra a Crescendo című, tematikus csoportos kiállítás került megrendezésre, mely egyben a régi XO Terem utolsó tárlata is volt. A 2010-es év során ugyanakkor felmerült egy másik nagyszabású, jubileumi kiállítás ötlete is, mely a Galéria történetének fontosabb pillanatait és állandó művészkörének tagjait vonultatná fel: a januárban megnyitott, felújított majd 300 m2-es tér végre alkalmas környezetet képes nyújtani egy nagyobb szabású, összetett koncepció bemutatására. Így tavasz végén, május 26-tól a Várfok Galéria egy rendhagyó, „időutazó” tárlattal várja az érdeklődőket.

Az Egy szempillantás műve – Alkotók, gyűjtők, korszakok című kiállítás tehát a Várfok Galéria húsz éves történetébe kíván betekintést nyújtani az állandó művészkör alkotóinak munkáin keresztül. A tárlat különlegességét az adja, hogy az egyes munkák szigorú és összetett koncepció alapján magángyűjteményekből kerültek kiválasztásra. Az alkotások története minden esetben szorosan egybefonódik a Galéria múltjával, annak fontos eseményeihez köthetők, illetve művészei kiemelkedő korszakait, pillanatait hivatottak reprezentálni. Ezen történetek nagy hangsúlyt kapnak a kiállítás menetében, ahol olyan nevezetes művek kerülnek bemutatásra, mint például aatoth franyo híres, a Noir Désir francia zenekar egyik lemezborítóját ihlető festménye, Csiszér Zsuzsi „növényes” képei, Nádler István híres fekete korszakának egy alkotása, Rozsda Endre egy a korai szürrealizmusához köthető festménye, vagy egyes művészek még a ’90-es évek elején készült munkái.
A kiállítás túl azon, hogy egy visszatekintést nyújt a Galéria elmúlt két évtizedének művészetileg izgalmas pillanataira, egyben tiszteletnyilvánítás a gyűjtés szenvedélye felé, hiszen a „gyűjtő” szintén rendkívül fontos szerepet játszik a kortárs művészeti téren.
A műtárgy ráadásul, mint ahogyan az elmúlt századok, évtizedek mutatják, egy olyan alkotás, mely annál érdekesebbé válik, minél több idő telik el elkészülése óta; a kontextus melyben született nem feltétlenül követi szorosan a műtárgyat, így egy adódó alkalommal érdemes megidézni ezen pillanatokat, összefüggésben más művekkel.

english »
Archívum
Videó
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu