El KAZOVSZKIJ : Ráadás 2016. április 07. - 2016. május 06.
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Magyar Nemzeti Galéria nagysikerű El Kazovszkij tárlata után április elejétől a Várfok Galériában is kiállítjuk az orosz származású művész alkotásait. A Kossuth-díjas El Kazovszkij (1948, Szentpétervár /RUS/ – 2008, Budapest /HUN/) Galériánk egyik első kiállítója volt 1991-ben, és 2008-ban bekövetkezett haláláig összesen tizenhat egyéni kiállítást rendeztünk számára. 2008 után ez lesz az első alkalom, hogy egyéni tárlat keretében válogatást mutatunk be alkotásaiból, immáron a Várfok Galéria kibővített, majd’ 200 m2-es kiállítóterében.

A művek a klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló Kazovszkij-féle magánmitológia jellegzetes alakjainak kapcsolatairól, viszonyrendszereiről szólnak. Sokszor színházi díszletekre emléketető, kulisszaszerű helyszíneken játszódó történeteinek középpontjában az állandó, beteljesületlen vágyakozás áll. A vágyott fél arctalan torzók, balerinák, párkák vagy éppen Vénuszok formájában van jelen az alkotásain, míg a vágyakozó fél (a művészi szubjektum) kutyaszerű vándorállat képében jelenik meg, megteremtve a kapcsolatot a néző és a kép között.

A ’70-es évek végén induló alkotó festészeti munkássága mellett installációi és performanszai is művészettörténeti jelentőséggel bírnak. Ennek megfelelően a Várfok Galériában kiállított anyag is műfajilag sokszínű lesz: a festmények mellett számos installációs elemet és grafikai alkotást is megtekinthetnek a látogatók. A tárlat évszámok szerint is széles metszetét nyújtja a kazovszkiji életműnek: a ’70-es években készült egészen korai alkotásoktól a 2000-es években készült érett művekig ívelő kiállítási anyag révén végigkövethetők Kazovszkij művészetének legfontosabb jellegzetességei.

A kiállítás nagyobbrészt az El Kazovszkij Alapítvány által a törzsanyagból kiemelt alkotásokból áll, annak reményében, hogy értékesítésük révén megalapozhatják a további kutatások anyagi hátterét, valamint egy kiadvány megjelentetését is. Emellett különböző magángyűjtemények értékesítésre szánt alkotásaiból szemezgethetnek a művészetkedvelők.

A tárlaton El Kazovszkij különleges személyiségét is igyekszünk megidézni: a művésszel készült archív interjúk, korabeli felvételek mellett a tárlat különlegessége lesz Fehér László ikonikus, nagyméretű Kazovszkij-portréja is.

A kiállítás az El Kazovszkij Alapítvány együttműködésével valósul meg.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu