Françoise GILOT: Színvallomások 2011. november 29. - 2012. január 14.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Várfok Galéria megújult terében 2011. november 26-án, szombaton nyíló kiállítást elsősorban jubileumi kiállításként „illik” beharangozni, hiszen Françoise Gilot éppen ezen a napon ünnepli 90. születésnapját, a megnyitó dátumának kiválasztása tehát nem véletlen...
Ez a kiállítás ugyanakkor, mely 2000 óta a hatodik egyéni bemutatkozása a Várfok Galériában, egy olyan oldalát mutatja be a művésznőnek, melyet a magyar közönség még csak kevéssé ismerhet. Az elmúlt tizenegy évben volt már ugyan példa arra, hogy papírmunkákat lásson tőle itthon, de ilyen széles spektrumban még bizonyosan nem volt alkalma erre. Sőt, elmondható, hogy Magyarországon egyáltalán nem volt még alkalom arra, hogy ilyen mennyiségű Gilot műből nyíljék kiállítás.
Gilot e „rejtett oldala” tehát a papírmunkák világát takarja, pontosabban azon belül is a különböző technikákét: a gouache, akvarell, tus művek alkotója most „felfedi” magát a „litográfus és monotípia-készítő Gilot” szerepében. Nem újdonság, hogy a papír műfaja egy alkotó életművén belül más személetmódot is képes felfedni ugyanattól az embertől (a Várfok Galéria ennek jegyében rendezett csoportos kiállítást Papíron címmel 2010 elején), így sok tekintetben válik izgalmassá néha más aspektusra helyezni a hangsúlyt egy œuvre-ön belül.
Az idei jubileumi alkalom kiváló lehetőség arra, hogy „retrospektív” jelleggel tekintsünk vissza az elmúlt hetven év alkotási folyamatára: Françoise Gilot-nak kifejezett szándéka volt művészetének egy másik aspektusát előtérbe helyezni a budapesti kiállítás alkalmával, lehetőséget teremtve arra, hogy teljesebb kép alakuljon ki munkásságáról.
Gilot művészetének gyökerei, mint ahogyan a művészetbarát közönség az elmúlt évek itthoni bemutatkozásai során tapasztalhatta, a XX. századi festészet első két-három évtizedéből merítik lényegüket, mely tény nem meglepő, ha az őt inspiráló mesterek névsorát vesszük alapul, közülük nagy hangsúlyt fektetve Matisse-ra. A nagy nevek kapcsán természetesen kihagyhatatlan Picassóé, viszont épp a rajz és papírmunkák kapcsán fontos megállapítani, hogy Gilot általuk igyekezett „művészetileg távol maradni” a festőóriástól, amennyire csak lehetett.
A most bemutatásra kerülő munkák nagy részét litográfiák, illetve monotípiák alkotják. Általuk betekintést nyerhetünk Gilot évtizedekkel korábbi munkásságába, visszarepülhetünk az 1950-70-es évekbe, és kóstolót kaphatunk az akkori motívumvilágából.
Elmondható, hogy Gilot munkásságával kapcsolatosan az egyedi papírmunkáknál egy közvetlenebb világgal találkozunk, míg a litográfiák és monotípiák esetében, Gilot kísérleteit, szabadtársításait, gondolatáramlásait ismerhetjük meg. A bemutatott anyag egyik legkorábbi darabja 1952-ből származik: ebben az évben Gilot-nak Daniel-Henry Kahnweiler galériájában volt kiállítása (az itt látható képen látjuk, amint Gilot az egyik kiállított képet tartja a kiállítás alatt), ebből az alkalomból készültek litográfiák is, például a Margaréták.
A papírmunkákon visszatükröződni látjuk Gilot festményeinek képi világát, ám egy könnyedebb, „szabadabb” világ kacsint a nézőre, egy játékosabb hozzáállás: míg a festményein Gilot igyekszik minden olyan elemet kiiktatni, mely „feleslegesnek” bizonyulhat, a papíron megenged magának egyfajta „konstruált spontaneitást”.
A kiállítás anyaga pompázik a színekben, a szimbólumszerű motívumokban, az absztrakt utalásokban, a figuratív, utazásokat idéző jelenetekben, attól függően melyik évben járunk. A kiállítás által teljesebb képet kaphatunk Gilot művészetéről, a bemutatott alkotásokat, a filmmel kiegészítve pedig egyfajta vallomásoknak tekinthetjük, a színek nyelvén elbeszélt vallomásoknak.

Kapcsolódó programok

Françoise Gilot jubileumi kiállításán két tárlatvezetést is tartanak a Várfok Galéria munkatársai, időpontok:
2011. december 3., szombat, 16 óra.
2012. január 7., szombat 16 óra.
A kiállítás magyar nyelven zajlik, előzetes bejelentkezés nem szükséges, kb. 45-60 percig tart.

english »
Archívum
Virtuális túra
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu