Françoise GILOT kiállítása 2016. június 30. - 2016. július 30.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Várfok Galéria idei kiállításprogramjának kiemelkedő eseménye a 95 éves világhírű Françoise Gilot egyéni tárlata. Françoise Gilot-nak (1921, Neully-Sur-Seine /FRA) utoljára 2011-ben rendezett a Várfok Galéria egyéni kiállítást, akkor papírmunkákból láthatott a közönség egy izgalmas válogatást. 


A mostani tárlat szintén egy gazdag merítést kíván bemutatni Françoise Gilot életművéből, számos műfajt, technikát és korszakot felvonultatva. A tárlaton néhány alkotás erejéig megidézzük a magyar festőt, Rozsda Endrét is, akinek párizsi műhelyében az 1940-es években kezdte a fiatal Gilot a szárnyait bontogatni, és akivel szoros barátsága Rozsda élete végig megmaradt. 


Gilot gyermekkora óta rajzolt, festett - különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedik meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Későbbi pályája során kiadott életrajzi és elméleti írásai is kiválóan tükrözik, mennyire érzékeny volt már akkor a festészet elméleti oldala iránt. Több elbeszélése közül a Magyarországon is megjelent két kötet révén (Életem Picassóval – 1964; Picassóval az arénában - 2004) kapcsolata a 20. századi festészet egyik legnagyobb mesterével sokak számára ismert. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást - az elméletet gyakorlatban elsajátította és magáévá tette -, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírnevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti.


A Várfok Galéria 2000 óta dolgozik együtt Françoise Gilot-val, azóta a közönség immár a 7. egyéni kiállítását tekintheti meg a Várfok falai között. A 20. századi művészeti fejlődés utolsó, élő tanúja a mai napig aktívan alkot és olyan hatalmas nemzetközi sikereket ért el, mint a 2012-es tárlat a világ vezető galériájában, New York-i Gagosian Gallery-ben, ahol Picassóval közös kiállítást rendeznek neki. Ez is az egyik gyújtópontja lehetett a Sotheby’s és Christie’s aukcióin elért eredményeknek, ahol korai képei 500.000 – 600.000 dollárokért kelnek el.


Gilot művei számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); Centre Pomipidou, Paris (F); Musée d'Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu