franyo aatoth és Kai Masayuki: masafranyoyuki 2017. szeptember 06. - 2017. szeptember 30.
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Várfok Galéria ősszel aatoth franyo és Masayuki Kai munkáit mutatja be egy közös kiállítás keretében. A magyar és a japán művész alkotásai közti fő kapcsolatot a természet és az emberiség viszonyának kritikai vizsgálata jelenti. Emellett Kai készítette a japán fordítást aatoth Az utazó alkoholista kéziszótára című, 14 nyelvre lefordított és több kiadást megélt hiánypótló irodalmi alkotásához.

 

franyo aatoth

aatoth franyo (1954, Mátészalka) művészete nem illeszkedik pontosan művészettörténeti tendenciákhoz, habár legújabb képei az absztrakt expresszionisták dinamikus kifejezésmódjára, ready-made tárgyai neodada gesztusokra emlékeztetnek. A művészre az ázsiai kultúra és természet hatott és hat a mai napig, ám a több mint harminc éves alkotói tevékenysége folyamatos megújulásokkal teli. Az újabb műveiből fokozatosan „kopik ki” az aatoth-féle vörös szín és helyét a természet zöldje és kékje veszi át úgy, ahogy az emberi figurák dominanciáját felváltják a thai dzsungel pálmafái.

aatoth 1978-ban Victor Vasarely segítségével jutott el Párizsba, ahol a képzőművészeti főiskolán végezte tanulmányait. Alkotásait a világ számos pontján, Budapesttől kezdve Bangkokig kiállították már, és többek között magyar, francia, mongol és kubai közgyűjtemények vásárolták meg.

Párizs és Budapest mellett aatoth franyónak lassan egy évtizede Thaiföld a másik otthona, ahol a vad dzsungel határán felépített műtermében alkot. Az őserdő emberen túlmutató ereje, a thai-burmai határon elterülő buddhista kolostor szerzeteseinek őszinte spiritualitása és mindezzel szemben a nyugati fogyasztói kultúra, a civilizáció buldózereinek „munkája” és a kesernyés füsttel égő bozót szagának terjedése együttesen hat aatoth alkotásaira. A tudatos pusztításra irányítja a figyelmünket és eközben rehabilitálni is igyekszik a rombolást, amikor az égő erdőből kimentett rönkre visszafesti az egészséges élő fát, ami eredetileg volt. aatoth expresszíven megfestett thai-képein az őserdő, a pálmafák, a bozót, a vízinövények kalligrafikus jelekké absztrahálódnak. Mintha a természet beszélni próbálna hozzánk, de nyelve számunkra már dekódolhatatlan. aatoth franyo absztrakt tájképei, ready-made tárgyai és a kiállításra készülő nagyszabású, interaktív installációja a természet és a civilizált emberiség kettős kapcsolatát értelmezi sajátosan újjá.

 

Kai Masayuki

Kai Masayuki (1958, Hirosima /J) japán származású festőművész 1976 óta aktív Franciaországban. 1981-ben Marseille-ben szerezte meg művészeti diplomáját, majd 1981-82 között a párizsi École Nationale Supérieure des Beaux-Arts-ra is járt. Jelenleg Párizsban él és alkot. Egyéni kiállításai voltak többek között Tokióban, Osakában, Párizsban és Brüsszelben, alkotásai több európai és távol-keleti köz-és magángyűjteményben megtalálhatóak.

Kai Masayuki művészetét a természet elemi erejének alázattal való megközelítése hatja át. Ennek a kozmikus rendnek a részeként értelmezi az emberiséget és benne saját magát. Kai műveiben a világhoz való spirituális hozzáállás tükröződik; a földet és a talajt tartja az emberiség számára a legfontosabb „viszonyítási alapnak”, így a Föld és más bolygók kapcsolata is foglalkoztatja.

Alkotásai alapanyagaként a természet négy fő alapelemét, a tüzet, a vizet, a levegőt és a földet használja. A japán kultúra sajátos természeti motívumvilága is hatott művészetére. Képeihez különös technikát használ; vásznakat ás el a földbe, megvárja, amíg az anyag szétfoszlik, majd az erodált, maradék anyagdarabokat összevarrva alkotja meg a képeit. Az így kapott textúrát egy földöntúli bolygó felületéhez hasonlítja. Kai az őstermészet egységét az univerzum végtelenségére terjeszti ki, hiszen így válik világossá a földi élettérhez és időhöz való kötöttsége. 

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu