Herman Levente: Autóportrék 2012. szeptember 14. - 2012. október 13.
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Herman Levente (1976, Marosvásárhely / RO) 2007-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez. A szeptemberi tárlat a negyedik egyéni kiállítása lesz a Várfok Galériában, miközben csak idén több jelentős meghívás színezi tovább a művész pályáját. 2012 tavaszán egy majd 1000 m2-es kiállítótérben, az újonnan felavatott pécsi Zsolnay Negyed szívében húzódó m21 Galériában állított ki, a nyár folyamán a csíkszeredai (RO) Pál Galériában, a kolozsvári (RO) Korunk Stúdiógalériában, illetve a tolcsvai Waldbott Kastélyban állították ki műveit. A Várfok Galéria-beli kiállítást követően késő ősszel Milánóban (I), az Edward Cutler Galleryben kerül bemutatásra az ottani tárlatra készülő speciális válogatás, lehetőséget nyújtva Hermannak az olasz közönség előtt megmutatkozni.

            A Várfok Galériában bemutatásra kerülő kiállítási anyagot tekintve az elmúlt félévre tehető ama új irányvonal kirajzolódása, mely jelenleg leginkább jellemzi Herman Levente festészetét. Művein egyre határozottabb helyet kezdtek elfoglalni konkrét ruhaneműk sora, egy új ruhatár elemeiként, ám az „életre kelt” ruhaneműk mellőzték a konkrét emberi testet. Herman eljátszott a gondolattal, miszerint jelenkori társadalmunk kényszeres, habzsoló, pazarló fogyasztási szokásaival ellentétben, képein a főszerepet olyan tárgyak, nevezetesen ruhák kapják, melyeket elméletben egyszer valaki már kiselejtezett, ám továbbra is létező dolgokként foglalnak helyet a Földön – így kelt életre a Second Hand ciklus, melynek részét képezi a mostani kiállítási anyag is.

 

Az Autóportrék némi nyelvi áthallással és szójáték révén történő visszautalással az önarcképek műfaját idézik: a képen megörökített, kissé plakátszerű beállítással középpontban feltűnő autókon, buszokon, kis teherszállítókon és egyéb járműveken az idő vasfoga komoly nyomokat hagyott; magányukban, csendben mégis remény sugárzik belőlük, itt-ott a néző felfedezhet különböző életjeleket... Nem pusztán portrékról van szó, hiszen a sorozat első körben elkészült néhány darabja tükörként funkcionált a festő lelke számára, aki a továbblépés, újrakezdés szellemében az út, a mozgás, a haladás gondolatára az autó motívumára asszociált. A „másodkézből” történő származásra való utalással Herman esélyt ad arra, hogy egy kidobott, kiégett, felújításra szoruló tárgy újra életre keljen és hasznossá váljon, entitásként visszatérjen eredetileg meghatározott működéséhez. Herman új kiállítási anyaga egyben időutazásra is invitálja a nézőt, hiszen a XX. század elejétől egészen mostani modellek sorát fedezhetjük fel a kimúlt járművázak maradványai között – talán saját magunkéra is rátalálunk e rengeteg autóportré sűrűjében. A sorozat első darabjaiból három egy egyesült államokbeli magánmúzeumba, a 21c Museum (Louisville, Kentucky) került, ahol egészen januárig kettő közülük ki lesz állítva mint kiemelkedő új szerzemény.  

english »
Archívum
Virtuális túra
Esemény galéria megnézem
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu