HERMAN LEVENTE: Illúzió 2016. febrruár 26. - 2016. március 26.
Magántulajdonban

A Várfok Galéria idei első kiállításával, Herman Levente (1976, Marosvásárhely/RO) Illúzió című monumentális, összegző jellegű tárlatával ünnepeljük a művész 40. születésnapját.

A kiállított anyag nagyrészt nagyméretű, 180x200 cm-es képekből áll. Az egyik térben a látogatók megtekinthetik Herman grandiózus installációját, amelyet 2015 nyarán a XII. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion fémszobrászati és képzőművészeti alkotótáborban készített, és azóta átdolgozott. A vásznakon a művésztelep tematikájához kapcsolódva ipari tárgyak jelennek meg, a környezetükből kiragadva, a perspektívát is figyelembe véve egymás mellett felállítva. A festmények installációja egy belső, bejárható szakrális teret alakít ki benne egy vasból megformált kenyérrel.

A Galéria másik termében egy nagyméretű lebegő vászon mellett szintén festmények kapnak helyet, amelyeket az illúzió mint gyűjtőfogalom kapcsolja össze. Az illúzió, vagyis érzéki csalódás egy pszichológiai folyamat, amely során félreértelmezzük a valóságból érkező ingereket, így elménkben hamis kép jön létre. Ugyanez történik, amikor egyes, önmagukban is megálló alkotások egymás mellé kerülnek, és ez által a kontextus által a mondanivalójuk is megváltozik.

Herman a következőképp ír alkotói tevékenységének gyökereiről: „Megtanultam emlékezni és megismertem Istent, akinek földi helytartói két éven keresztül minden szabad vasárnapomtól, gyermekkorom cseperedő szabadságától fosztottak meg. Most már nem bánom. Bánom viszont, hogy életem elszalasztott pillanatait keserű kínok között vagyok kénytelen újraélni, megidézve minden olyan körülöttem ma már nem létező élményt, dolgot, embert, ami, és aki korábban segítettek megtapasztalni az igazság azon örömét, ami szabaddá tesz. Ez nem nagy bánat! Ma már érzem, hogy a legnagyobb szerencse az, hogy mindennek ára van. Ezt elfogadtam. Most már ezt is tudom és rájöttem, hogy a fény az mindig belülről jön és ez nem egy felismerés, nem illúzió, hanem maga a valóság.”

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu