Mathias Schauwecker: A kép, ha lélegzik 2011. július 01. - 2011. július 30.

A svájci születésű Mathias Schauwecker figyelmének központjában egyértelműen az ember áll: a művész kicsavart testek, szinte önálló életre kelt testrészek révén egy hosszú utazásra hív minket az emberi psziché rejtett, bonyolult bugyraiba. Az alkotó életművében ugyanakkor a színek használata legalább akkora figyelmet érdemel, mint az alkotások szellemi vonatkozása, így most Budapesten a látogatók nem csak Schauwecker óriási méretű papírmunkáival találkozhatnak, hanem vibráló erejű festményeivel, valamint egy 2010-es, eddig csak Olaszországban bemutatott videó-munkájával is.
A Várfok Galériában egyébként először 2008-ban bemutatkozó Schauwecker 1967-ben született Zürichben. A párizsi képzőművészeti egyetemen tanult művész munkáit erősen átszövi a pszichoanalízis, elsősorban a XX. század eleji tudósok (Sigmund Freud, Jacques Lacan, Ferenczi Sándor, stb.) elméletei. Schauwecker konkrétan vett képzőművészeti munkásságával párhuzamosan egyéb műfajokba is szívesen merül el, így több ízben működhetett együtt táncművészekkel, vagy írókkal (pl. Iain Watson), de a filmművészet sem kerülte el alkotásait, ugyanis 2003-ban a filmrendező Marc Foster (A Quantum csendje; Felforgatókönyv; Én, Pán Péter) közreműködésre kérte fel Schauweckert a Stay (Maradj!) című filmhez (Naomi Watts, Ewan McGregor szereplésével).
 A budapesti Várfok Galériában 2011-ben bemutatásra kerülő anyag két nagyobb részre bontható, pontosabban háromra, ha a videó-munkát különvesszük.
Egyfelől láthatóak lesznek Schauwecker legújabb, általában véve legalább két méter magasságot meghaladó, óriási méretű papírmunkái. Az ezeken szereplő lények egyszerre foghatók fel emberi testrészek felhalmozódásának, illetve bomlási folyamatának. Másfelől rendkívül erőteljes, vegyes technikával készült festményeivel is találkozhatunk. Alvajárók (sorozatának címe) árnyképei, körvonalai sejlenek fel, mintha az álom és valós világ közötti átmenet állapotát látnánk.
Schauwecker legtöbbször az ember helyett szörnylényt tár elénk: vajon mutáns hibrideket látunk magunk előtt, vagy inkább a jelenkor biológiai manipulációja következtében genetikailag átalakult homunculus-okkal állunk szemben? Alapjaiban kérdőjelezi meg az emberi mivolt lényegét, felforgatja a legalapvetőbb fizikai tényeket, kezdi például mindezt az emberi test felépítésének kétségbe vonásával.
 

english »
Archívum
Esemény galéria megnézem
Videó
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu