MULASICS László: A megoldás kezdete 2017. febrruár 03. - 2017. március 11.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Mulasics László (1954-2001) a 80-as, 90-es évek hazai művészeti színtérének egyik meghatározó alakja volt. Hirtelen halála óta a Várfok Galéria rendszeres jelleggel rendezte meg az egyes korszakokra koncentráló, azokat feltárni kívánó kiállításokat. A 2017. február 2-án este 19 órakor nyíló A megoldás kezdete című tárlat különlegessége, hogy zömében kiállításon nem szerepelt, vagy eddig csak külföldön bemutatott alkotásokra fókuszál.

Mulasics László pályafutása a 80-as évek derekán indult, még diák a Képzőművészeti Főiskolán, amikor bekerül a Hegyi Lóránd művészettörténész által létrehozott új szenzibilitás körébe, melynek célja azon hazai alkotók összefogása volt, akik a nemzetközi új festészeti tendenciákba – transzavantgárd, heftige Malerie, New Painting - illeszkedtek bele. Mulasics első fennmaradt munkái ennek megfelelően heves gesztusok által meghatározott, vastag festékrétegbe ágyazott figurális kompozíciók voltak. Majd 1986-ban éles váltással elhagyja a figuralitást, művészetében megkezdődik a geometria térhódítása és sokrétű anyagkísérletei 1987-ben elvezetik az ókori viasztechnikához, az enkausztikához.
Az enkausztika a porfestékkel és terpentinnel kevert, felhevített, folyékony viasszal való festés technikája. A viasz gyors száradása miatt nagyfokú precizitást és tudatos alkotást követel. Az ókori technika, melynek legismertebb emlékei a hellenizmus korából való egyiptomi múmiaportrék, a Kr. e. 2. század és Kr. u. 4. század közötti fénykora után évszázadokra feledésbe merül. A 19. és a 20. században olyan művészek tesznek kísérletet felélesztésére, mint Arnold Böcklin, James Ensor, Paul Klee vagy Jasper Johns. Magyarországon Mulasics a legnemesebb szintre emeli az enkausztikát, egészen bonyolult rétegeket, struktúrákat hoz létre, gyakorta további anyagokkal – olaj, fénylő metállemezek, zománc, fotóprintek - gazdagítva a kompozíciókat. Anyagok kölcsönhatása, alkímia zajlik a képeken. Az anyag kézműves volta hozzájárul Mulasics archaizáló, mítoszt idéző hangjához, mely első korszakát jellemzi. A 80-as évek pszeudo térképeit, alaprajzait, archaikus építményeit azonban a 90-es években felváltják a művészettörténeti idézetek.
Mulasics László gazdag motívumkincsében helyet kapnak a világ fizikai jelenségei, természeti kincsei, kulturális történelmének emblémái, melyek a kozmológia gondolatában olvadnak eggyé. Mulasics a világegyetem működési mechanizmusait, kulturális beágyazottságait kutatja, mikro- (növényvilág) és makro (csillagpályák) összefüggésekben. Képei egyetemes ideákat, értékeket hordoznak, konzerválva a viasz sejtelmes fényű felületében, ezért érezzük munkáit ma is egyszerre frissnek és örökérvényűnek.

2017. február 25-én 16 órától egy órás tárlatvezetést tartunk a kiállításon. A részvétel ingyenes.
___________________________________________________

HATTAT-DÍJ

A Mulasics kiállítás megnyitója egybeesik a 2016-ban alapított HATTATT-díj idei átadásával.
A Várfok Galéria, mint az egyik első kortárs magángaléria Magyarországon 2015. novemberében ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Ezen alkalomból Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosa megalapította a PRO VÁRFOK-díjat, melynek első díjazottja egy Magyarországon élő, angol házaspár lett, Jane Hattatt és Lance Hattatt, akik kiemelkedő művészetpártoló tevékenységük, a magyar kortárs művészeti színtéren nyújtott áldozatos munkájuk, elsősorban a fiatal képzőművészek pártolása és a Várfok Galéria önzetlen támogatása, hírének nemzetközi szinten való öregbítése elismeréseként kapták a díjat.
A Hattatt házaspár a díj hatására úgy döntött, hogy létrehozzák a Hattatt-díjat. A HATTATT-díjra az a Várfok Galéria kuratóriuma által javasolt személy jogosult, aki önzetlen munkájával hozzájárul a magyar kortárs művészet terjesztéséhez. A díj különlegessége, hogy – korra, nemre és foglalkozásra való tekintet nélkül – bárki megkaphatja. A díj értéke 100.000 Ft.
A tavalyi, első díjazott, Juhos Kiss Sándor, az I. Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium rajztanára volt, aki több mint 10 éve szinte minden egyes Várfok Galériában megrendezett kiállításra elhozza diákjait, elősegítve a tanulók kortárs művészet iránti fogékonyságát.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu