Mulasics László: Zajok zátonyai 2011. január 25. - 2011. március 19.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

I.    A Várfok Galéria átalakulása

A 2010-ben 20. életévét ünneplő Várfok Galéria a tavalyi év folyamán vágott bele volt XO Termének átalakításába. A kibővítés nem csupán azt a célt szolgálta, hogy a Galéria nagyobbá váljon, hanem hogy – számos igényt kielégítve és több különböző (szakmai) szempontot figyelembe véve - a fejlesztések révén nemzetközi szinten még versenyképesebb minőségi kortárs galériává váljon. A januári „próbaüzem” után végül a Galéria 2011. január 25-től újra megnyithatja kapuit a közönség előtt egy majd 300 négyzetméternyi területen.
A két korábbi terem tehát – Várfok Terem és XO Terem – egy nagy térben egyesül: a volt XO Terem (1012, Várfok u. 11.) kibővítésével egy nemzetközi szinten is helytálló kortárs galéria születik meg, vagy pontosabban születik újjá. A Várfok Terem is megújul január végére: a 2007-ben, a Várfok Galéria filiáléjaként született Spiritusz Galéria Pestről, a Madách Imre térről átköltözik az „anyaintézmény” közvetlen közelébe, így koncentráltabb együttműködést biztosítva a Várfok Galéria Csoport számára. A Spiritusz folytatja korábban elkezdett, fiatal tehetségeket támogató munkáját, egy a korábbihoz képest letisztultabb formában.  


II.    A megújult Várfok Galéria nyitó tárlata: Mulasics László kiállítása

Mulasics László (1954-2001) az új szenzibilitás kiemelkedő hazai képviselője, akinek művészete a ’90-es évektől egy sajátos metafizikus festészeti vonalként értelmezhető. A magyar kortárs művészet egy igen fontos szereplője, alakítója, akit még sajnos túl kevesen ismernek ahhoz, hogy művészete elnyerje a szcénán belül őt megillető helyét.
Nem véletlen, hogy Mulasics műveivel kerül felavatásra az új hely: a Várfok Galéria absztrakt, technikájukban szinte egyedülálló alkotásait - melyek igénylik a letisztult, tágas tereket -, egy két hónapos nagy volumenű tárlat keretében igyekszik minél szélesebb körrel megismertetni. A kiállításnak ugyanakkor szomorú apropója is van: idén tíz éve, hogy a festőművész elhunyt.
A kapcsolat Mulasics és a Várfok Galéria között 1998-ban jött létre és az elmúlt években, a művész emlékét a Várfok Galéria különböző egyéni és csoportos kiállítások keretében igyekezett méltó módon ápolni.
A Magyarországon a ’80-as években teret hódító „irányzat”, az új szenzibilitás vagy más néven heves festészet az előző évek minimalista és konceptualista világával szemben lépett fel, hogy a szubjektum, a felszabadult és lendületes gesztusok, valamint az erőteljes kolorit hatalmát hirdesse.
Ebben a „forrongó” közegben indul Mulasics pályafutása és már a korai munkáin is érzékelhető, hogy a maga útján halad egy sajátos formanyelvet alkalmazva. Így jut el a ’80-as évek vége felé hosszú évek kísérleteinek eredményeként az ókori eredetre visszamenő viaszfestés, vagy más néven az enkausztika technikájáig, mely gyökeresen megváltoztatja képi világát, és ami végérvényesen egybeforr nevével.
A mostani kiállítás egy jellegzetes - 1988 és 1998 közötti intervallumba – helyezhető korszakból kíván bemutatni egy különleges válogatást. A Várfok Galéria ez alkalommal sötét, mély „színekbe” burkolózik: fekete enkausztika, arany és ezüst füstlemezek, visszafogott színvilág, letisztult kompozíciók, minimális szimbólumok és homogén felületek uralják a teret. A festmények szuggesztív világa mellett a kiállítás soha be nem mutatott papírmunkákat, ceruzarajzokat, ólom és bronz öntvényeket is felvonultat, rávilágítva Mulasics eddig még kellőképpen fel nem tárt sokrétű anyaghasználatára. A látogatók olyan művekkel is találkozhatnak, melyek korábban jelentős külföldi múzeumokban fordultak meg.

english »
Archívum
Videó
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu