NÁDLER István: Spirál 2011. október 20. - 2011. november 19.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A Várfok Galéria következő kiállítása Nádler István legújabb munkáit mutatja be Spirál címmel.
Nádler Istvánnak, a hazai neoavantgárd mozgalom egyik fontos résztvevőjének, a nevezetes Iparterv–nemzedék egykori aktív tagjának immár a 11. egyéni tárlata nyílik a Várfok Galériában, mióta 1997-ben először csodálhatta meg a közönség munkáit egyéni kiállítás keretében az akkori XO Termünkben. A Kossuth- és Munkácsy-díjas művész évtizedeken átívelő munkássága a mai napig újabbnál újabb irányaival lep meg minket. Az 1970-es évek szigorú hard edge időszaka és a ’80-as évek felszabadult, expresszív új szenzibilitása után a ’90-es években kialakult gesztusfestészetét folyamatos megújulás, újabb és újabb dimenziók átjárása jellemzi. A híres fekete korszak, majd az azt követő élénk, erőteljes színek és gesztusok világa után 2009-ben egy újabb fordulatnak lehettünk tanúi a művész legutolsó Várfok Galériában megrendezett tárlatán. A képek az emelkedettségről szóltak, egyfajta „megszentségesülésről”, azáltal, hogy a gesztusok súlyukat vesztve finoman lebegtek az arany és ezüst, valamint a finom pasztell színek tompa merengésében. Először tűntek fel akkor Nádler festészetében a „metálszínek” (arany, ezüst, réz, bronz), melyek azóta is meghatározó elemei a műveinek.

Spirál

A most nyíló kiállítás a Spirál címet kapta, mely a legújabb képek vissza-visszatérő motívuma. Ez a természetben is előforduló forma – gondolhatunk itt a tornádóra, a csigavonalra vagy akár a DNS láncra – a képeken tér- és kompozícióteremtő elemként van jelen, mely értelmezi és alakítja a mozgást.
A kiállításon lépésről-lépésre haladva magának a művészi alkotás metafizikai folyamatának lehetünk tanúi. Annak, ahogy a művész fejében felsőbb világok érintésével megszületik az idea, az alkotás ideája, mely átlépve az érzékeny határokat, formát ölt a külvilágban. Transzcendens és immanens folyamatok között járunk, ahol az absztrakt formák mögött Nádler szüntelenül az egyetemeshez való kötődését, valamint annak a leképezett, önmaga által hordozott, folyamatosan alakuló, belső képét vizsgálja és értelmezi.


Kapcsolódó programok:
 Tárlatvezetés Nádler István Spirál című kiállításán
 Időpont: 2011. november 5., szombat 16 óra
 Helyszín: Várfok Galéria (1012., Budapest, Várfok u. 11.)
 A vezetés várható időtartama 45 perc, magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges.
 

english »
Archívum
Virtuális túra
Videó
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu