UJHÁZI Péter: Ne féljetek! 2012. december 07. - 2013. március 12.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Ujházi Péter (1940, Székesfehérvár) a Várfok Galéria állandó művészkörének egyik legrégebbi tagja, első önálló kiállítása a Galéria falain belül röviddel a nyitást követően, már 1991-ben megrendezésre került. A közönség az elmúlt két évtized során 12 egyéni és számos csoportos kiállítás keretében láthatta munkáit a Várfok utcában. A mostani tárlat különlegessége abban áll, hogy az idén Prima Primissima díjra jelölt művész először mutatkozik be a Várfok Galéria felújított nagy terében, lehetőséget adva arra, hogy a műfaji sokszínűség jegyében egy komplex képet kaphassunk szerteágazó művészetéről. Legújabb festményei mellett a látogatók találkozhatnak jellegzetes dobozaival, dobozképeivel és kollázsaival is.
Ujházi Péter immár majd’ öt évtizedre visszatekintő munkássága egy sajátos színfoltja a magyar művészeti szcénának, melyben bár felfedezhetünk különböző korszakokat, a jellegzetes festésmód és motívumrendszer egy sűrűn szőtt, gazdag mítoszként fogja körül az életművet. Ujházi eredendően a valóságból indul ki, élete hétköznapi történéseire reagál, képeit akár naplófeljegyzéseknek is tekinthetjük, mégis messze eltávolodunk a realitás biztos alapjaitól. A nézőpontok és perspektívák változtatásával kihúzza lábunk alól a talajt és egyszeriben egy szürreális, furcsa lényekkel benépesített, örvénylő világban találjuk magunkat. Élénk színek, vázlatos, mégis karakteres alakok, különös állatok, vasúti sínek, zsúfolt utcarészletek kavarognak. A már megszokott terek az elmúlt években szó szerint kozmikussá tágultak: újabban bolygók és naprendszerek találkozása, sőt ütközése elevenedik meg előttünk. Az art brut nyersességét és a gyermekrajzok őszinteségét magukon viselő képeket nézve hétköznapi történetek tanúi vagyunk, melyek mögött komoly társadalomkép és világról alkotott személyes kritika olvasható le. Olyanok akár a festett mítoszok.
A mítosz eredetileg az írással nem rendelkező kultúrák élőbeszéd formájában terjedő történeteit jelentette, melyek segítségével az adott közösség átörökítette világfelfogását, hit- és hiedelemrendszerét a következő nemzedékekre, erkölcsi útmutatást is szolgáltatva. Ujházi képei talán e gondolat mentén fejthetők fel legmélyebb jelentésükben. Ujházi mesél nekünk, - úgy, ahogy a régi beavatottak meséltek a közösségnek-, arról, hogyan látja felgyorsult, kaotikus világunkat, visszás emberi kapcsolatainkat, a külvárosok sivár architektúráját, a természet és bolygók pusztulását. A hétköznapi jelenetek mögött megbújik a közös emlékezet. Így legyen a téma konkrétabb történelmi pillanat – pl. Jellasics futása (1973) -, vagy adott esetben tágabb szociális környezet - Angyalföld (2012)-, az egyéni asszociációkon túl a képek – igaz mítoszok módjára - múltunk és hagyományaink lenyomatait is őrző, egyetemes jelentés hordozói. Ennek fontos részét képezik a különféle egyszerű, néhol banálisnak tűnő mondatok - ne féljetek, megyek-jövök, nem csüggedek, stb., melyek az ábrázolt jelenetekkel összefüggésben mágikus ráolvasás szövegekként hatnak. Varázsszavak, amik a képek védelmén túl talán világunk fenntartásáért is közreműködnek. Így, bár Ujházi fellebbenti előttünk a negatív véget, még nincs minden veszve, ahogy az egyik kiállított kép, valamint a kiállítás címe is sugallja: Ne féljetek!

english »
Archívum
Virtuális túra
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu