Várady Róbert: Az érzékelés viszonylagossága 2019. március 28. - 2019. május 04.

A Várfok Galéria tavaszi évada a Munkácsy-díjas Várady Róbert kiállításával indul. A tárlat a Galéria állandó művészköréhez immáron több mint 20 esztendeje csatlakozott festőművész utóbbi években festett alkotásaiból nyújt izgalmas válogatást. 

Várady Róbert (1950, Budapest) művészete egyfajta intellektuális művészet. Gyakran inspirálják filozófiai és irodalmi szövegekben felbukkanó egzisztenciális kérdések, valamint a természettudományos kutatások aktuális problémái, eredményei. Festészetében az ontológia és metafizika sokszor megfoghatatlan, ám a mindennapjainkban is jelen lévő fogalmait ülteti át a vizualitás látható nyelvére, virtuóz képi metaforákban megjelenítve az elvont jelenségeket.

A kiállított anyag számos kapcsolódási pontot mutat a művész korábbi sorozataival, ám több szempontból azoknak továbbgondolását is jelenti. A bemutatott műveken fő szerepbe az észlelés, érzékelés folyamata és az ebből következő értelmezés és megismerés kérdésköre kerül. Várady bravúrosan megfestett műveivel rámutat, hogy bizonytalan világunkban az érzékelés mindig viszonylagos.

A képek különböző tematikus csoportokba rendezhetők: egyes festményeken a hiperrealista módon megfestett figurák egy optikai csapdaként megjelenő, geometrikus alakzatokkal tarkított bizonytalan térben jelennek meg. Máshol a percepció egyetlen érvényes lehetőségének cáfolatát figyelhetjük meg. A figurák előtt feltűnő ablakszerű, „kép a képben” motívumok megidézik a spektákulum társadalmát és a szimulakrumok világát is – elmosva a kép és a valóság közti különbséget.

Az elvont fogalmak mellett a hétköznapi valóságból kiragadott jelenetek is szerepelnek a kiállításon: e művek valóságos tereiben megjelenő figurák a nehéz helyzetben lévők, a társadalom peremén élők világát ábrázolják. A megrendítő tartalmakat az alkotó a festményeken újabban egyre erőteljesebben tetten érhető ironikus hangvétellel oldja: abszurd utalások, oda nem illő kis részletek hirtelen feltűnése kizökkenti a kompozíciót, valamint a befogadót is a komfortzónájából.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

english »
Archívum
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu