Françoise Gilot 2009. október 15. - 2009. november 21.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Françoise Gilot (1921, Neuilly-sur-Seine) idén ötödik alkalommal mutatja be műveit egyéni kiállítás keretében Budapesten, a Várfok Galériában. Eddigi életműve, mely jelenleg majd’ hetven évet ölel fel, átíveli a XX. század művészet történetének nagy részét.
A fiatal Gilot az 1940-es évek táján kezd festészeti téren kibontakozni, többek között Rozsda Endre szárnyai alatt. Bár egyikőjük sem tartotta viszonyukat mester-tanítvány jellegűnek, Gilot sokat tanul Rozsda elmélkedéseiből. Françoise gyermekkora óta rajzolt, festett - különböző művészeti akadémiák elvégzése után ismerkedik meg Picassóval a háború alatt, 1944-ben. Későbbi pályája során kiadott életrajzi és elméleti írásai is kiválóan tükrözik, mennyire érzékeny volt már akkor a festészet elméleti oldala iránt. Több elbeszélése közül a Magyarországon is megjelent két kötet révén (Életem Picassóval – 1964; Picassóval az arénában - 2004) kapcsolata a XX. századi festészet egyik legnagyobb mesterével sokak számára ismert. Festészetének alakulása nem kerülhette ki a picassói hatást - az elméletet gyakorlatban elsajátította és magáévá tette -, ugyanakkor hamar, már az ötvenes évek közepétől kezdve sikerült levetnie magáról e nyomokat és rátalálnia saját érett stílusára. A későbbiekben kiérdemelten szerzett magának világhírű nevet festőként: erőteljes színeket ötvöző, az absztrakt és a figurális képi világ határán mozgó alkotásaiban az egyszerűségre törekszik, a színek tonalitásainak összehangolására, miközben a világról alkotott filozofikus látásmódját tömör, világos kompozíciókba sűríti. A festőnő, aki az év nagyobb részét New Yorkban, a nyarat pedig leginkább párizsi műtermében tölti, még aktívan fest ma is. A Várfok Galéria Várfok Termében most bemutatott festményei egy válogatást nyújtanak az elmúlt években készült munkáiból. E munkák a kilencvenes évek közepe óta festményeire jellemző vonásokat őrzik: a képen a színek és a struktúrák játékosan építik egymást. A jelenlegi kiállításon a sors kifürkészhetetlen útjai, az életben felmerülő gordiuszi csomók okozta terhek szimbólumai emelkednek ki főként a kompozíciókból.
Françoise Gilot munkáit a Várfok Galéria először 2000-ben mutatta be. Személyesen legutoljára 2007-ben látogatott el Magyarországra, mikor is felavatta a Várfok utcában létesített szabadtéri kiállítófelület-sort, a Galéria 19-et. A francia és amerikai elismerések sorát magáénak tudó Gilot munkái számtalan múzeum gyűjteményének részét képezik világszerte. Françoise Gilot idén novemberben tölti be 88. életévét.

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu