Herman Levente: Transylmania 2010. október 14. - 2010. november 13.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A marosvásárhelyi születésű, immár 15 éve Magyarországon élő Herman Levente a hazai kortárs művészeti életben egyre nagyobb elismerésnek örvendő Élesdi Művésztelep egyik alapító tagjaként, rendszeresen visszajár szülőföldjére és az utazások, az ottani élmények és a feltörő emlékek mindig inspirálóan hatnak művészetére, ahogy ezt a most bemutatott Átkelés című sorozat is igazolja.
Az Átkelés sorozat legtöbb darabján Marosvásárhely különböző helyszínei bukkannak fel, Herman gyermekkorának színtereiként. Elhagyatott ipari területek, beton elemek, pocsolyás csatornák. Egyetlen emberalak sincs a képeken, ezáltal megmerevednek a jelenetek, olyan mintha időtlen idők óta, talán épp Herman gyerekkora óta nem járt volna itt senki. Mégis a súlyos megkövültséget a művész oldja azáltal, hogy a beton tömbök a levegőbe emelkednek, valamint a realista tájban különféle skiccelt vonalak cikáznak. A szürrealista jegyek által álomszerűnek hat a táj, mintha egy kisgyerek képzelgései vagy fantáziája uralkodna a hely felett, aki természetesen nem más, mint a művészben élő gyermek-én.
Tehát ez az alakok nélküli táj a főszereplő, akinek rozsdás lenyomataiban, utcaköveinek egyre szélesedő erezetiben, a földön elterülő pocsolyák növekvő mélységeiben a múló idő nyomait kutatja és dokumentálja a művész. Van, hogy a tekintetünket a távolba vezeti a horizont, és ott a ködből furcsa, súlytalan épületek nyomaira bukkanunk, de van, hogy csupán egy utca kövezetének kavicsait engedi láttatni, amik irreálisan súlyukat elvesztve lebegnek. Még ha az alakok gyakran el is tűnnek a képekről, érzékelhető a jelenlétük, tevékenységük pusztító nyomait, - az omladozó épületeket, a mindent ellepő és megmaró rozsdát - ott láthatjuk a tájban. Olyan hatást keltenek, mint a barokk vanitas csendéletek, amik szintén különböző szimbólumokkal utalnak az elkerülhetetlen végre, az ember jelenlétét érzékeltetve, annak konkrét ábrázolása nélkül. Viszont Hermannál még nincs minden veszve, adott a lehetőség a visszatérésre. Csupán egy gyermek tiszta fantáziájára van szükség, aki képes a való világ fölé emelkedni és átírni annak racionális szabályait. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez valóban a megoldást jelenti-e vagy csupán a képzelet megtévesztő játékáról van szó.

És ha már az átkelés fogalmánál tartunk, a Várfok Galéria is egy úgynevezett „átkelés” előtt áll. Ugyanis idén 20 éves évfordulója alkalmából nagy átalakuláson megy keresztül. Míg eddig két teremmel a Várfok – és XO Teremmel képviseltette magát a Várfok utcában, hamarosan a két hely egyesülni fog, és a kezdeteket szimbolizáló Várfok Terem „átkel” majd a Várfok utcán, hogy a jelent és jövőt jelképező felújított XO Teremmel olvadjon össze. Így Herman Levente Átkelés sorozatát bemutató tárlat az utolsó Várfokos kiállításnak tekinthető a Várfok Teremben, ahol a költözés után a Várfok Galéria filiáléja, a Spiritusz Galéria foglal majd helyet.

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu