Impulso 2010. március 25. - 2010. április 29.
Magántulajdonban
Magántulajdonban

    A Várfok Galéria, mint az egyik első kortárs magán alapítású galéria Magyarországon, 1990-ben nyitotta meg kapuit, így idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az elmúlt két évtizedes töretlen működés alatt igyekezett mindvégig a kezdeti célkitűzésének megfelelni, vagyis a minőségi kortárs művészetet képviselni és legitimálni hazánkban és külföldön egyaránt.
    A Várfok Galéria érdemeit mutatja, hogy számos jelentős kortárs művész pályáját indította el, részese volt különböző gyűjtemények alakításában, a magyar kortárs művészet nemzetközi kapcsolatainak megerősítésében.
    Mára kialakult egy állandó, zárt művészköre, amelynek magyar és nemzetközi tagjai rendszeres jelleggel állítanak ki a Várfok Galéria Várfok és XO Termeiben. Mivel azonban fontosnak tartja a fiatal pályakezdő művészek támogatását és az új tehetségek felfedezését, 2007-ben elindította filiáléját, a Spiritusz Galériát, ahol műfaji kötöttségek nélkül mutathatják be a fiatalok friss, dinamikus munkáikat. A Várfok Galéria és Spiritusz Galéria szoros összetartozása jelzi az immár 20 éves, tradicionális Várfok Galéria megújulását és az új médiák felé nyitását, valamint a Spiritusz Galéria oldaláról közelítve, egy már nevet szerzett, nagy múltú Galéria támogatását, mely biztosítja a Spiritusz fiatal művészeinek helyét a hazai kortárs művészeti palettán.
    Az idei, 2010-es évben a Várfok Galéria méltó módon szeretné megünnepelni 20 éves születésnapját. Ebből az alkalomból különböző izgalmas, tematikus csoportos kiállításokkal gazdagítja ez évi programját. A sort indító januári Paradogma, majd a Várfok Teremben rendezett Papíron után most a Várfok Teremben a Spiritusz Galéria művészei közreműködésével az Impulso, az XO Teremben pedig a Várfok Galéria művészeit felvonultató Crescendo című tárlatot tekinthetik meg az érdeklődők. Ez utóbbi különlegessége, hogy a Várfok Galéria teljes művészkörét felvonultatja, valamint hozzá kapcsolódik majd a Várfok Galéria 20 éves születésnapját ünneplő kiadvány megjelentetése is, ez utóbbi április végén.

    Az „Impulso” elnevezésben a Crescendo kiállítás címére, illetve annak koncepciójára történő utalás rejlik, egyfelől.
    Másfelől az „impulzus” (innen ered a kiállítás címe: Impulso) ösztönzést, késztetést, vagyis „művésznyelvre” lefordítva inspirációt jelent, amely lehet egy belső, természetszerű ösztönzés, vagy egy külső (hatásnak köszönhető), hirtelen- löketszerű, akár pillanatnyi, aktuális indíttatás. Az első, a meglévő, a személyiségből adódó, vagy annak régóta részévé vált (interiorizált) impulzus az egyes befolyásokra adott viszonylag állandó, tipikus válasz, kifejezési mód, stílus. A második lehetőség egy akár gyökeresen, a saját reagálási mintáknak szembeforduló, azt robbanásszerűen újrarendező reakciót – akár stílusváltást, paradigmaváltást – okozhat.
E fogalmakra építve kerül megrendezésre március 25-től ez az igen szokatlannak ígérkező tárlat: a résztvevő alkotók művészkollegáik munkásságára reflektálva készítenek új alkotásokat, külön erre az alkalomra.
    A Spiritusz Galériából tizenkét művész kapott felkérést arra, hogy a Várfok Galéria művészköréből a számukra kiválasztott, egy-egy „párművész” műveire, munkásságára valamiféleképpen reflektáljanak, egy általuk készített alkotáson keresztül. A csoportos kiállításon különböző műfajok képviseltetik magukat, a festménytől a videó munkákon át a fotóig és a szoborig.
    A kiállítás lényege tulajdonképpen az, hogy kapcsolódási pontok létesülését segítse elő: egyfajta „közvetlen párbeszéd” létrehozását művészek, generációk és műfajok között.
    A tizenkét művész munkái részben a Várfok Galéria Várfok Termében, részben a Spiritusz Galériában lesznek láthatóak. A két helyszín között megosztott kiállításon nemcsak az újonnan létrejött munkák kerülnek bemutatásra, hanem a párként meghatározott művész egy alkotása is ki lesz állítva.  

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu