Király András: My way 2005. szeptember 08. - 2005. október 02.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Király András (1972, Mezőtúr) festő, többnyire sorozatokban gondolkodik, korábbi képei kimerevített videó-részletekre emlékeztetnek. Legtöbb festménye valamilyen szólás, nyelvi fordulat parafrázis-szerű átdolgozásán alapul. Műveinek fontos alkotóeleme a humor, melyet legújabb festményei sem nélkülöznek. Király így jellemzi képeit:
A legtöbbet feldolgozott Frank Sinatra szám lett a sorozatom címe, (talán egy kicsit már unjuk is). Azért ezt választottam, mert most magammal foglalkoztam, mi érdekel(t) engem, mit látok, kik vesznek körül, mi volt fontos és meghatározó számomra. Persze nem egy egyszerű panorámaképet festettem az origóban önmagammal. A képek olyan témák köré csoportosíthatók, amik az utóbbi években foglalkoztattak: szórakoztatás, szavak, dobok, apósom, vágyak. Alapvetően forgatni akartam egy börleszk filmet és ehhez legegyszerűbb a legkedvesebb sztárokat meghívni, akik maguk eladják a filmet.

Kövér dobos a legjobb dobos!

Zenei poénok.
Faster: A jazz-re beállított dobszetten deathmetálos logó, ami az örök elvárást üzeni a nézőnek: "Gyorsabban".
Jobb lábam Isten bal Jézus: Dobszerkó, felirattal. A játékos (dobos) teljesítménye az üzenő falat jelentő lábdobokra van kiírva.
Flying-V on a flying carpet: A Gibson gyártmányú és "Flying-V" fantázianevű terméket megrepülőszőnyegeztettük, hogy megélje azt az élményt, amire teremtve volt. És persze az elmaradhatatlan rockos nyúlfarok is ott van.
Solo: Kamion, felirattal. A kamiont vontatmány nélkül a szakmában Szólónak nevezik ( "a gép szólóban van" ) ugyanakkor, ha előadóművész a társaitól függetlenűl adja elő önálló produkcióját akkor szólót ad elő.

Filmes poénok
Távcső: Tájkép távcső effekttel. Amikor kívülről látjuk a filmbe, hogy a hősünk belenéz a távcsőjébe, és ha a vágás után ilyen maszkolt képet látunk, akkor tudjuk, hogy ezt most a mi hősünk látja. Egy kicsit szájbarágás.
Safe: Festmény mögé rejtett páncélszekrény. Dupla + olcsó humor, ami elmaradhatatlan egy börleszk filmből, a szomszédos képen lévő alak mutatóujjával jelzi is, hogy itt valami van.
Süti: Tortadobásra lendülő kéz. Az elmaradhatatlan tortadobálás megspékelve szar felírattal, amit igazából hajítani szeretnénk ellenségünk arcába.

Szórakoztató karakterek
Claus ( a pankrátor mikulás), Pierre, Louis, Apósom

Vágyak és kreálóik
Költöző ház: Magyar kisvárosok jól ismert háztípusának jól ismert eleme az egész falat betöltő tájat ábrázoló poszter. Gondolom, ezek azért kerültek oda, mert igazából a lakók az ablakukból ezt szeretnék mindennap látni. Most nem a házba költözik a táj, hanem a ház a tájba.
Picassok: Kettős portré az aznapi munkáját befejező szobafestőkről. Így nevezik az építőiparban a szobafestőket, "hogy majd jönnek a Pikasszók, oszt majd izé..., kikenik, mindent"
My way: Learatott és bebálázott gabonaföldet My Way felirattal permetező helikopter. Ez vagyok én. Ahonnan indultam és, hogy rajta vagyok az úton.

Király András

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu