Papíron - csoportos kiállítás 2010. febrruár 18. - 2010. március 20.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

„Papíron” – aatoth franyo, CSISZÉR Zsuzsi, feLUGOSSY László, Françoise GILOT, GYŐRFFY László, El KAZOVSZKIJ, MULASICS László, NÁDLER István, ROZSDA Endre, SZIRTES János
Megnyitó: 2010. február 18., csütörtök, 18 és 20 óra között.

Újabb csoportos kiállítással várja az érdeklődőket 2010. február 18-tól a Várfok Galéria Várfok Terme, ám ezúttal nem egy tematika köré fonva a kiállítás műveit, hanem egy bizonyos anyag, médium köré.     
A papír a művészek egyik legalapvetőbb kelléke, legyen az illető zenész, aki kottáit veti papírra, vagy akár festő, aki vázlatait skicceli. A papír tanúja lehet a lezseren felvázolt formáktól a legaprólékosabban kidolgozott rajzokig a művek születésének, amelynek első pillanatától jelen van.  A papír ugyanakkor nemcsak segédeszköz, kiindulópont: önálló „műfajként” is volt ideje bizonyítani az elmúlt században.
A papír a kódexművészettel, majd a sokszorosító grafika elterjedésével kezdte önálló szárnyalását a képzőművészet terén a középkortól kezdve. A huszadik századig a papír többé-kevésbé hasonló szerepet töltött be a művészetben, hiszen egyaránt szolgált metszetek terjesztésére, vázlatok készítésére. A rajz értékének növekedésével viszont a XX. század vége felé önálló „műfajjá” nőtte ki magát, mikortól kezdve a szándékosan papírra készült alkotások elnyerték méltó helyüket, elismerésüket. Az új médiumok felbukkanásával a XX. század folyamán a papír némileg háttérbe szorult - kevesebb figyelmet kapott, néha szó szerint eltörpül az óriási festmények mellett.
Pedig a papír közvetlenebb kapcsolatot enged kibontakozni a néző és az alkotás, az alkotó között. A papír másra ösztönöz, mint a vászon: automatikusabb, spontánabb, ugyanakkor aprólékosabb, kimértebb vonalakra, színezésre is. A Várfok Teremben most olyan művek kerülnek bemutatásra, melyek jó érzékeltetik, ki hogyan „kezeli” e központi szerepbe helyezett anyagot. Nádler István gesztusai, Csiszér Zsuzsi köröző mozdulatai, Győrffy László önpusztító gondolatai, El Kazovszkij vándorállatai, aatoth franyo vörös hátterei, Rozsda Endre szürrealista alakjai, Mulasics László tanulmányai, Szirtes János fekvő fái, feLugossy „kint és bentjei” és nem utolsósorban Françoise Gilot tusalakjai – mind-mind papíron elevenednek meg ezúttal.

 

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu