Rácmolnár Sándor: Graphic Novel 2010. május 06. - 2010. június 05.
Magántulajdonban

Rácmolnár Sándor (1960, Miskolc) legutóbb szinte pontosan egy éve állított ki a Várfok Galéria XO Termében (Szinkronitás). Akkor a tárlat különlegessége részben abból állt, hogy először lehetett egy kiállítótéren belül megtekinteni az alkotó művészetére jellemző két megközelítési formát. A kiállításon együttesen szerepeltek “hagyományosabbnak” nevezhető művek – festmények -, és elvontabb, Rácmolnár “magánmitológiáját feldolgozó”, számítógép felhasználásával készült egyedi UV-printjei.
A most nyíló Várfok Termi kiállítása is tartogat természetesen újdonságot. A Rácmolnártól jól ismert különös, játékos, ugyanakkor az ősi, barlangrajzokat is idéző alakok – melyeket eddig élénkszínű, olykor tükörfelületről visszaköszönő egyedi printjeiről ismerhettünk -, most teljesen új technikával, egészében manuálisan létrehozott alkotásokként kerülnek bemutatásra.
A kiállítás címe – Graphic Novel – szó szerint lefordítva “grafikus/rajzolt regényt” jelent magyarul. Az angolul “comic strip”, illetve “comics” névvel illetett irodalmi-művészeti műfaj, magyarul a képregény, több mint egy évszázada született meg, és nagyjából száz éve nyerte el a ma általánosan használt formáját és struktúráját. Újítóként lépett fel a múlt század közepén Will Eisner, aki megteremtette a “graphic novel” műfaját, melynek keretében más síkokra helyezte az addig bevett képregény struktúrát, szó szerint létrehozva a “képes regényt”. Rácmolnár kiállításán ugyan nem konkrétan összefüggő, egy történetet lineárisan elbeszélő képek kerülnek bemutatásra, mégis a képek között szándékos és véletlen összekapcsolódási pontokat fedezhetünk fel: a magánmitológiát alkotó “lények” visszatérése, a képek hasonló kialakítása és szegélyezése stb. által.  Érdekessége még a műveknek a képbe épített - nemcsak mint verbális, hanem mint vizuális jeleket megtestesítő - szövegrészletek, melyek gyakran inkább kizökkentően hatnak, mintsem magyarázattal szolgálnak. Rácmolnár ugyanis hasonlóan ahhoz, ahogyan archaizáló, ugyanakkor szakrális atmoszférát teremtő, egyszerre ősi, de mégis nagyon “frivol”, játékos lényeit talált formákból alakítja ki, rakja össze, szürreális jeleneteket kreálva, a kapcsolódó szövegekkel is ugyanígy tesz. Idézetek, regényből kiemelt mondatrészek, dalszövegdarabok: a forrás lényegtelen - a mondanivaló, az improvizált narratíva, a szubjektív asszociáció a domináns.
Rácmolnár Sándor eredetileg, néhány évvel ezelőtt a “dingbat”-okból indult ki: e szimbólumokat és díszítő elemeket korábban a tipográfiában használták, mára azonban a számítógépes betűkészletek szerves elemeivé váltak. Ezt a gondolatot továbbfejlesztve ma már tulajdonképpen “bármilyen” forma megragadhatja figyelmét, így ezekből a talált elemekből alakítja ki szürreális, néha a rajzfilmfigurákat idéző szereplőit.
Azáltal, hogy Rácmolnár különös alakjait most először manuálisan hozza létre, nagyobb hangsúlyt fektet szereplőinek archaikus vonására, ugyanakkor talált formái, alakjai, szövegei és képszegélyezései révén, azok egymással való társításával átírja eredeti jelentésüket, új kontextusba helyezi őket, lehetőséget teremtve a többértelműségre. Ennek köszönhetően képes kiszakadni a merev formai világból és a képalkotóelemek egymásra hatásával egy sajátos – szabadon értelmezhető - narratívát létrehozni.

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu