reális/irreális 2007. március 28. - 2007. április 22.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

A VÁRFOK GALÉRIA MINDKÉT TERMÉBEN (Várfok u. 11. és 14)

reális/irreális csoportos kiállítás

„a realitás belsővé vált külső tapasztalat” (Lajta Gábor)

A Várfok Galéria következő csoportos/tematikus kiállításának apropója, a galéria által amúgy is képviselt kortárs realizmus boncolgatása. A résztvevő művészek azonban nemcsak a galériához tartoznak, hanem igyekeztünk bemutatni a témának megfelelő fiatal alkotók minél szélesebb körét.
A realizmus újabb formái a fotó és hiperrealizmus után, a 90-es évek végén elkezdődött ún. technorealizmus egy olyan fajta valóság ábrázoláshoz vezetett "– a technikai segédeszközök felhasználása révén "– ami a korábbi realizmusok naturalizmusához, vagy természet / látványhűségéhez képest másfajta elemeket is tartalmazott. A digitális világ a fantázia, a virtualitás, a mese világa rejtetten, gyakran a digitális technológiának köszönhetően jelenik meg a festményeken. Milyen művek születnek tehát a realizmus címkéje alatt, az irrealitás lehetőségét magában hordozó eszközökön keresztül?
Persze nem feltétlenül szükségszerű a digitális technika használata a képek/szobrok létrehozásakor. Az irrealitás jelenléte világunkban egyre inkább elfogadott; ami köszönhető akár a relativitáselmélet valóságra vonatkozó következményinek, akár a technikai fejlődés által létrehozott egyre valószerűtlenebb, de valósághűen ábrázolt képi kultúrának.
Olyan műveket állítunk ki, melyeknél a látszó, reális valóságba belekeveredik az irrealitás akár csak egy apró mozzanata, ami felkavarja, izgatja a látvány-valósághoz szokott szemünket.
Természetesen mindennek nem csak a mai világhoz van köze. A realista festészet célja, nem csupán a látvány naturalisztikus visszaadása, hanem egy a látványon túli valóság megfogalmazása is, egy belsővé tett külső tapasztalat leképezése. Ezek a mélyebb hasonlóságok, a valóságnál is valóságosabb dolgok fejeződhetnek ki a ma képi nyelvezetén a kiállításon résztvevő fiatalok munkáiban.

A Várfok teremben kiállított művészek:
Dobribán Fatime, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Martin C. Herbst (A), Kupcsik Adrián, Nemes Nikolett


SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu