Szotyory László: Elfogadás - idill 2006. febrruár 22. - 2006. március 19.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

VÁRFOK TEREM (Várfok u. 14.)
SZOTYORY László Elfogadás " — idill c. kiállítása

Szotyory László (1957, Kolozsvár) legújabb kiállításának alcíme akár a Variációk egy témára nevet is viselhetné, hiszen egyetlen témát jár körbe, ezt festi meg hat variációban, más színekkel, más festői eszközökkel. A képeken két indián lányt látunk, amint egymással szemben ülnek, szinte összefonódva és nézik egymást. Tartásuk Gauguin tahiti nőit is emlékezetünkbe idézhetik. Az arcukon végtelen elfogadás és időtlen nyugalom van.
Szotyory ezt a jelenetet ismétli meg többször, egyrészt azért mert a kép festése közben több út, több megfestési mód is felvetődött; másrészt pedig azért, mert a motívum olyan szimmetrikus és centrális mint egy embléma. Szotyory gyakran keresi a centrális kompozíciót, mert így a táj, a park, a jelenet esszenciális, emblematikus képét véli látni benne.
A téma ismétlésének ez a fajta metódusa nem idegen tőle, hiszen a tavalyi kiállításon a kert motívumot festette meg három variációban, a napszakoknak megfelelő három különféle színárnyalatban.

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu