Várady Róbert 2005. febrruár 10. - 2005. március 12.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Várady Róbert (1950, Budapest) kezdeti fotórealista alkotásait követően a 90-es évek során az absztrakt felé közelített. Fontossá váltak a már-már monokróm, szőnyegszerű felületek, amelyekre az általa kidolgozott geometrikus tisztaságú jel- és motívumrendszert rétegezte. Várady művészete egyfajta intellektuális művészet, ihletője a költészet, a matematika és a filozófia. Gyakran konkrét filozófiai vagy irodalmi szövegek inspirálják: Wittgenstein, Flusser, Baudrillard, Heidegger, Kant írásaiban felbukkanó egzisztenciális tapasztalatok, életérzések, témák " — pl. ágy, ház " — foglalkoztatják. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem illusztrációkról van szó; Várady festészetében a metafizika megfoghatatlan fogalmait próbálja egyfajta vizuális nyelvre átültetni, metaforákká átalakítani. A filozófia mellett a természettudományok, a digitális és virtuális világ aktuális problémáira, felfedezéseire, különleges eredményeire is reflektál műveivel: ezt bizonyítják az ún. fraktál-képek, a szimulakrum, a klónozás, az interface tematika.
Legújabb munkái továbbra is az interface világába vezetnek, ahol térben és időben egyszerre megjelenhet Heidegger, Kant és akár a Terminator is. Várady az ún. magas kultúrát és a 21. századi populáris kultúrát helyezi egymás mellé, ám kritikát nem mond róluk, ezt a nézőre bízza. Képeivel nem csak a filozófia, hanem a festészet mesterei előtt is tiszteleg: Holbein anamorfikus koponyáját fedezheti fel az új alkotások egyikén a figyelmes szemlélő!
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu