Várady Róbert: A régieknél újabb képek 2009. július 02. - 2009. július 25.
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Várady Róbert (1950, Budapest) legújabb műveit bemutató kiállítása alkalmával a művésztől már megszokott módon realista alakokat immagináris térben felvonultató, nagyméretű vásznak töltik be a Várfok Galéria Várfok Termét.
Várady Róbert festői pályája a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején indult fotorealista munkákkal, de a 90-es években már érzékelhető az absztrakció felé való fordulása. A monokróm, szőnyegszerűen kialakított térben különféle jeleket és jelképeket szigorú rendben bemutató absztrakt képek után, 2002-ben tért vissza a figurális ábrázolásokhoz. Ezekre a művekre a többrétegűség jellemző. A pontosan kidolgozott, realista módon megfestett alakok egy üres, teljesen leegyszerűsített, szőnyegszerű absztrakt háttérben jelennek meg, ami egyfajta számítógépek által generált virtuális világ. A síkok a homogenitásuk ellenére nagyon intenzívek, örvénylő erőt hordoznak. Mintha az idő dimenziójának ábrázolására tett kísérlet is megjelenne emögött. Várady nem semleges szemlélőként tekint erre a világra, hanem a képeken megjelenő, az alakokhoz kapcsolható feliratok által gyakran állást is foglal, ezzel befolyásolva a kép nézőjét. A Várfok Galériában most kiállított anyagon keresztül egy fontos változást figyelhetünk meg a művészetében, mégpedig a perspektíva visszatérését. Korábban ennek az abszolút mellőzése jellemezte, mivel a tradicionális művészet egyik alapvonásaként értelmezte és számára az ezzel való szakítás volt elsődleges. Most mégis visszatér hozzá, ami a virtuális cyber terek elmélyítését szolgálja a képeken. Ezek a pszeudo-terek a posztmodern világra és az itt létrejövő emberi kapcsolatokra való reflektálást hordozzák magukban, ahol a szereplők között bonyolult többértelmű, enigmatikus összefüggések, viszonyok húzódnak.
 A Várfok Galériában felvonultatott képeken át tanúi lehetünk a művész útkeresésének, ahogy a létezés különböző módjait kutatja ebben a XXI. századi virtuális világban, mely az emberi kapcsolatok és viselkedésformák átértékelését hozza magával.

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu