Várady Róbert: Új Művek 2007. november 20. - 2007. december 31.

Várady Róbert (1950, Budapest) kezdeti fotórealista alkotásait követően a 90-es évek során az absztrakt formák felé közelített. Munkáin egyre dominánsabbá váltak a már-már monokróm, szőnyegszerű felületek, amelyekre az általa kidolgozott geometrikus tisztaságú jel- és motívumrendszert rétegezte. Képi elrendezését a struktúra határozza meg, amely szellemiségét is áthatja.
Várady művészete egyfajta intellektuális művészet, ihletője a költészet, a matematika és a filozófia. Gyakran konkrét filozófiai vagy irodalmi szövegek inspirálják: Wittgenstein, Flusser, Baudrillard, Heidegger, Kant írásaiban felbukkanó egzisztenciális tapasztalatok, életérzések, témák foglalkoztatják.
Várady festészetében a metafizika megfoghatatlan fogalmait próbálja egyfajta vizuális nyelvre átültetni, képi metaforákká átalakítani. A filozófia mellett a természettudományok aktuális problémáira, felfedezéseire, különleges eredményeire is reflektál műveivel.
Legújabb kiállítása három sorozatból tevődik össze (fraktál-képek, interface-képek, valamint az absztrakt elemek közötti hiperrealista figurák). A fraktálok különböző arányokban ismétlődő hasonló alakzatok, alapformák, amelyeknek egy-egy kisebb része kinagyítva megegyezik az eredeti alakzattal. E képi modellek arra utalnak, hogy érzékszerveink ingerküszöbén túlmutató rejtett valóságok is léteznek.
Mindezek mellett — ahogy ez egy „valódi” kortársra igaz —, a digitális és virtuális világ is hatással van Váradyra, nem hagyja szó — vagyis kép — nélkül az aktuális problémákat. A cyber világ, amely alapvetően írja át az emberi kapcsolatokat, a kisebb és nagyobb közösségek relációját és társadalmi kontextusát, egy új térfogalmat is létre hoz. Ez az új világ az interface, ahol térben és időben egymástól távollévő dolgokat, személyeket hozhat egyetlen tér-idő síkba. Így találkozhatunk egy képen belül Madonnával és Wittgensteinnel.

SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu