Mulasics László: '90-es évek 2008. április 24. - 2008. május 24.
Magántulajdonban
Magántulajdonban
Magántulajdonban

Mulasics László (1954 Szepetnek– 2001 Feketebács) az 1980-as években kibontakozó Új Szubjektivizmus művész- generációjának tagjaként különleges viaszfestés technikájával (enkausztika) és zománc- festményeivel tűnt fel és vált ismertté. A 90-es évektől Mulasics képi világa archaikus építményeket, misztikus tárgyakat, ősi kontinenseket, asztrológiai és alkímikus jeleket idéz. Sorozataiban a természet energiáját és újjászületését fejezi ki dinamikus, monumentális formavilágával.

Tematikájuknál fogva Mulasics képein az anyagok (viasz, ólom, réz) önálló jelentést hordoznak—a viasz és fémek misztikus jelenléte nem idegen a 70-es és 80-as évek nyugat-európai avant-garde művészetben, így Joseph Beuys viasz munkáiban vagy Sigmar Polke metamorfikus képeiben. Finoman kidolgozott, rétegesen felépített absztrakt festményein az anyag érzéki tulajdonságai, a felület adottságai, a felszín gazdagsága válik elsődleges jelentőségűvé. A 2001-ben fiatalon elhunyt művész munkái mára mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban kiemelkedő művészeti gyűjteményekben és képtárakban megtalálhatók: enkausztikáit, zománc festményeit és vegyes technikával készített munkáit is viszontláthatjuk a Nemzeti Galériában és a Ludwig Múzeumban Budapesten és Bécsben, valamint Pécs, Graz és Sarajevo legkiemelkedőbb kortársművészetet képviselő állandó gyűjteményeiben.

Idén a Várfok Galériában 2006-ban rendezett kiállításunk folytatásaként mutatjuk be Mulasics
90-es években készült grafikáit és festményeit a Várfok és XO Termekben. A Várfok teremben kiállított grafikáiban Mulasics érzékenyen szerkesztett, konkrét, absztrakt formái, síkjai, a látszólag mozgásba lendülő felületek dinamizmusa, vagy éppen a végtelenbe nyúló, csillagképekkel átszőtt, metafizikus terek váltakoznak. Az XO teremben a kilencvenes években készített festmények kerülnek bemutatásra: az enkausztika archaikus technikájával készült munkáit gyakran rétegesen építette fel törékeny, a felületek közé finoman illesztett arany- vagy ezüstfóliából, de festményeiből elmaradhatatlan a zománc, a viasz, a sokszorosító grafika és fotó különféle eljárásainak ötvözése. Festett háttereinek lendületét, mozgalmasságát gyakran a vastag viasz- vagy zománcréteggel felfestett geometrikus motívumok markáns statikussága egyensúlyozza. A zománc felületén nyíló monumentális „hasadékok”, ősi „törésvonalak” teret nyitnak a meditatív gondolatoknak, a szem kalandozásainak: a rétegek egymásra épülő, egymást kiegészítő harmóniája időtlenséget sugall.

 

english »
SPIRITUSZ SZEKCIÓ

Feltörekvő tehetségek, friss irányvonalak

Alkotók
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen a legfrissebb eseményeinkről!

Partnereink
Bor Társaság Hotel Castle Garden
StocekANY Biztonsági Nyomda
 
      
Kiemelt informatikai partnerünk
PiarSoft

Alapítvány

A Várfok 14 Galéria Alapítvány tevékenységéről bővebben.

tovább
© Várfok Galéria | 1990 óta | Régebi honlapjaink: 2000-2004: Várfok 1.0 | 2004-2009:    | 1012 Budapest, Várfok u. 11. | Tel: (+ 36.1) 2135155; (+ 36) 30.562 2772 | galeria@varfok-galeria.hu