Skip to main content

A Várfok Galéria a ’89-es politikai változásokat követően az egyik legelsőként alakult, máig folyamatosan működő magánalapítású kortárs művészetet bemutató galéria.

Galériánk az eltelt évtizedek során számos szerkezeti átalakuláson és fejlesztésen esett át, ma a Várfok u. 11-es szám alatt található, közel 300 m2-es kiállítótérrel és művészeti könyvtárral rendelkező nagy galéria, a Várfok u. 14-es szám alatt található, elsősorban a fiatal művészek bemutatkozását lehetővé tevő Project Room, valamint a Galéria19, a Várfok utca páros oldalán végigfutó szabadtéri galéria alkotja a komplexumot.
Galériánk egy állandó művészkörrel dolgozik együtt. Kiállítási programjában konzekvensen ragaszkodik a kortárs magyar képzőművészet fontos értékeinek bemutatásához, valamint igyekszik elősegíteni új műalkotások létrejöttét és jelenlétét a kortárs művészeti piacon. A Várfok Galéria for-profit tevékenysége mellett non-profit feladatokat is ellát, mint az ingyenes kulturális rendezvények, többnyelvű tárlatvezetések szervezése, kiadványok és katalógusok megjelentetése. Havonta nyíló kiállításainak látogatása, valamint összes programja ingyenes.

TÖRTÉNETÜNK

A Várfok Galériát közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben alapította Várfok 14 Műhelygaléria néven jelenlegi tulajdonosa, Szalóky Károly. Ezzel Magyarország legrégebbi magánkézben lévő kortárs galériái közé tartozik. Az első kiállítóteret a Várfok utcában, egy szenespincéből kialakított szuterénben rendezték be, mely bölcsőként szolgált a Várfok Galéria későbbi szerteágazó intézményrendszerének.
1996-ban a Spiritusz Galéria megnyitásával bővült az anyaintézmény. Az elnevezés átvétel, amely folytonosságot hivatott kifejezni: a Vízivárosi Galériát korábban Spiritusz Galéria néven vezető Szalóky névadása. Kezdetben tipikus lakásgalériaként működött, előszobával és mintegy 40 m² kiállítási területtel. 1999-től 2002-ig mint a Várfok Galéria gyűjtőit fogadó bemutatóteremként, avagy szalonként funkcionált, ahol részben Szalóky Károly gyűjteményéből, és a galériában letétbe helyezett művekből válogatott, időről-időre megújuló kiállítás várta az érdeklődőket.
Az XO Galéria 1997-ben nyitotta meg kapuit a Várfok utca 11. szám alatt.Az egykori önkormányzati szükséglakásból kialakított tér 2002-ben alapvető építészeti változásokon esett át. Ívelt, hajlított formájú falaival, üvegfelületeivel, cégérével különleges belsőépítészeti kialakítású, tágas teremmé vált. A nagy belmagasság, a korszerű világítástechnika a galéria posztmodern stílusával együtt reprezentatív helyszínt biztosít tárlatok számára. A Várfok Galéria kiállítóhelyei között nem volt kimondott stiláris, vagy egyéb szempont szerinti specializálódás, ezzel együtt az XO Galéria kezdetben inkább az absztrakt, nagyobb méretű, variábilis megvilágítást igénylő művek kiállítóhelye volt.

A Várfok Galéria első fiókgalériája, a Budavári Tárlat 1991-ben nyílt meg nem messze a Várfok Galériától, a budai Várban található Tárnok utcában.
Szalóky Károly egy iskola kukatárolójából alakította ki a kiállítóhelységet, ahol a Várfok Galéria és az egykori Pandora Galéria művészei közösen állítottak ki. A Tárlat, noha működése csak egyetlen rövid évre nyúlhatott, fontos szerepet töltött be a kulturális szférában: üde színfoltot képezett a Vár sétálóutcájában, ahol megjelenhetett a kortárs képzőművészet.

1996-ban a Spiritusz Galéria megnyitásával bővült az anyaintézmény. Kezdetben tipikus lakásgalériaként működött, előszobával és mintegy 40 m² kiállítási területtel. 1999-től 2002-ig úgymond szalonként, a Várfok Galéria gyűjtőit fogadó bemutatóteremként funkcionált, ahol részben Szalóky Károly gyűjteményéből, részben pedig a galériákban letétbe helyezett művekből válogatott, időről-időre megújuló kiállítás várta az érdeklődőket.

A 1998 nyarán üzemelő Garázs Galéria fontos színtérnek számított a korabeli művészeti életben. A Várfok utcában található garázs szélesre tárt ajtajával különleges helyszínt jelentett a műalkotások bemutatására, ahol főként fiatal, pályakezdő alkotók kaptak kiállítási lehetőséget.

Az Alkoholos Filc kávézó több, mint hét évig egészítette ki szervesen a Várfok Galériát alkotó kiállítótermek sorát. A gasztronómia és a kultúra szerencsés találkozásának helyszíne volt, hiszen az igényes kávézó a művészet örömeiben megfáradt vendégek számára kínált felfrissülést — természetesen a művészet segítségével! A kellemes terasszal bővített Várfok utcai őrület a kortárs képzőművészet tollaival ékeskedhetett: a falakon El Kazovszkij, Bukta, Szirtes, Ujházi, Nádler, Weissenbacher képeit nézegethették a vendégek.

A Várfok utca művészeti látnivalóinak sorát 2002-től bővítette a Galériával szemben található Portál Galéria. A hely – nevéhez hűen – a nézelődés örömeit szolgáló kirakat-galériaként működött. A koncepció megvalósítása nyomán a galéria utcai frontjáról minden hónapban más-más műalkotásban gyönyörködhettek a járókelők. A földre festett lábnyomra állva látványos képek számos részletén csemegézhetett a kíváncsi szem. A galéria szolgáltatása non-stop igénybe vehető volt, mivel érzékelők közvetítésével a kiállított mű külön megvilágítást kapott. A képnézegetési szokásokat formáló – látogatóinak igazi képzőművészeti peep-show-t kínáló – Portál Galéria 2006-ig működött.

2010. október 26-án a Várfok Galéria komplexum újabb taggal bővült, az ArtBLOKK-kal. A Corvin Plázában található 300 m2-es kihelyezett kiállítótér elsősorban a Várfok Galéria fiatal művészeinek nyújtott bemutatkozási lehetőséget egészen 2012 decemberéig, időről időre vendégművészeket is felvonultatva. Az ArtBLOKKhoz kapcsolódva egy blog is született, szintén a kortárs művészet népszerűsítésére. Így az oldalra ellátogatók nap mint nap újabb és újabb érdekességekkel találkozhatnak, a hétvégén pedig hosszabb terjedelmű tanulmányok kerültek feltöltésre. Az ArtBLOKK a VIII. kerület rehabilitációs részén egyfajta missziót töltött be, szerepet játszva a lakosok vizuális nevelésében, életterük gazdagításában.

A Várfok Galéria Pesten, a Madách téren található fiókintézménye volt a 2007-2010 között funkcionáló Spiritusz Galéria, mely működésének utolsó évében 2010-11 között a Várfok Terem helyén üzemelt. A név a korábbi évekből ismerősen cseng, ám a koncepció szinte teljesen megújult. A Spiritusz a 35 év alatti, végzett festők, szobrászok, fotóművészek és grafikusművészek számára kínált bemutatkozási lehetőséget.
2012-vel a Spiritusz Galéria megszűnt különálló galériaként működni és Spiritusz Szekció néven beolvadt anyaintézménybe. A Spiritusz Galéria művészei később, 2012 januárjától a Várfok Galéria művészkörének egykori, azóta már megszűnt Spiritusz Szekcióját alkották.

A Galéria19 szabadtéri galéria 2007-ben született Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosának kezdeményezésére az I. kerületi Budavári Önkormányzat, a Szeretem Budapestet Mozgalom és néhány, az ötletet felkaroló magáncég támogatásával. A Várfok utca páros oldalának 19 fája köré szerveződő védőkordon, melynek paneljei három-három oldalról veszik körül a fákat, remek lehetőséget nyújtanak különböző, a kortárs művészetet hirdető kiállítások bemutatására. A paneleken jó minőségű, nagyméretű reprodukciókkal kívánjuk megragadni az erre sétálók figyelmét megszépítve útjukat a Vár felé. A Galéria19 ünnepélyes keretek között 2007. május 31-én került felavatásra a nemzetközi hírű festőművész, Françoise Gilot által.

2010-ben a 20. életévét ünneplő Várfok Galéria termei korszerűsítését, átépítését tűzte ki céljául a kerek évforduló alkalmából. A következő év, 2011 jelentette tehát a legnagyobb változást és beruházást a Várfok Galéria eddigi történetében. A hajdani XO Terem teljes körű átalakításon esett át, 300 m2-re bővült, hogy immár minden körülmény adott legyen a műtárgyak nemzetközi színvonalú, igényes bemutatására. A 200 m2-es kiállítóteret mozgatható falak, modern világítástechnika teszik elsőrangúvá, mely egy kis könyvtárral és megfelelő, a műtárgyak gondos tárolására alkalmas raktárral egészül ki. Minden a látogatók kényelmét hivatott szolgálni.

2012 januárjában nyitotta meg terét a Várfok Project Room, a „Várfok bölcsőjében”, a Várfok utca 14. szám alatt. Az egykori Várfok Terem és Spiritusz Galéria helyén létrejött helyszín új funkciót kapott, célja, hogy helyspecifikus tárlataival műfaji kötöttségek nélkül teret adjon a legújabb irányzatoknak, vendégművészeket, fiatal, frissen diplomázott alkotókat támogasson, továbbá a Várfok Galéria művészeinek egy-egy kisebb alkotói periódusát, izgalmas projektjét mutassa be.

TÖRTÉNETÜNK

Kezdetek

A Várfok Galériát közvetlenül a rendszerváltás után, 1990-ben alapította Várfok 14 Műhelygaléria néven jelenlegi tulajdonosa, Szalóky Károly. Ezzel Magyarország legrégebbi magánkézben lévő kortárs galériái közé tartozik. Az első kiállítóteret a Várfok utcában, egy szenespincéből kialakított szuterénben rendezték be, mely bölcsőként szolgált a Várfok Galéria későbbi szerteágazó intézményrendszerének.
1996-ban a Spiritusz Galéria megnyitásával bővült az anyaintézmény. Az elnevezés átvétel, amely folytonosságot hivatott kifejezni: a Vízivárosi Galériát korábban Spiritusz Galéria néven vezető Szalóky névadása. Kezdetben tipikus lakásgalériaként működött, előszobával és mintegy 40 m² kiállítási területtel. 1999-től 2002-ig mint a Várfok Galéria gyűjtőit fogadó bemutatóteremként, avagy szalonként funkcionált, ahol részben Szalóky Károly gyűjteményéből, és a galériában letétbe helyezett művekből válogatott, időről-időre megújuló kiállítás várta az érdeklődőket. A helyiség jelenleg a művek raktáraként üzemel.
Az XO Galéria 1997-ben nyitotta meg kapuit a Várfok utca 11. szám alatt.Az egykori önkormányzati szükséglakásból kialakított tér 2002-ben alapvető építészeti változásokon esett át. Ívelt, hajlított formájú falaival, üvegfelületeivel, cégérével különleges belsőépítészeti kialakítású, tágas teremmé vált. A nagy belmagasság, a korszerű világítástechnika a galéria posztmodern stílusával együtt reprezentatív helyszínt biztosít tárlatok számára. A Várfok Galéria kiállítóhelyei között nem volt kimondott stiláris, vagy egyéb szempont szerinti specializálódás, ezzel együtt az XO Galéria kezdetben inkább az absztrakt, nagyobb méretű, variábilis megvilágítást igénylő művek kiállítóhelye volt.

Budavári Tárlat (1991)

A Várfok Galéria első fiókgalériája, a Budavári Tárlat 1991-ben nyílt meg nem messze a Várfok Galériától, a budai Várban található Tárnok utcában.
Szalóky Károly egy iskola kukatárolójából alakította ki a kiállítóhelységet, ahol a Várfok Galéria és az egykori Pandora Galéria művészei közösen állítottak ki. A Tárlat, noha működése csak egyetlen rövid évre nyúlhatott, fontos szerepet töltött be a kulturális szférában: üde színfoltot képezett a Vár sétálóutcájában, ahol megjelenhetett a kortárs képzőművészet.

Garázs Galéria (1998)

A 1998 nyarán üzemelő Garázs Galéria fontos színtérnek számított a korabeli művészeti életben. A Várfok utcában található garázs szélesre tárt ajtajával különleges helyszínt jelentett a műalkotások bemutatására, ahol főként fiatal, pályakezdő alkotók kaptak kiállítási lehetőséget.

Alkoholos Filc Kávézó (2002-2009)

Az Alkoholos Filc kávézó több, mint hét évig egészítette ki szervesen a Várfok Galériát alkotó kiállítótermek sorát. A gasztronómia és a kultúra szerencsés találkozásának helyszíne volt, hiszen az igényes kávézó a művészet örömeiben megfáradt vendégek számára kínált felfrissülést — természetesen a művészet segítségével! A kellemes terasszal bővített Várfok utcai őrület a kortárs képzőművészet tollaival ékeskedhetett: a falakon El Kazovszkij, Bukta, Szirtes, Ujházi, Nádler, Weissenbacher képeit nézegethették a vendégek.

Portál Galéria (2002-2006)

A Várfok utca művészeti látnivalóinak sorát 2002-től bővítette a Galériával szemben található Portál Galéria. A hely – nevéhez hűen – a nézelődés örömeit szolgáló kirakat-galériaként működött. A koncepció megvalósítása nyomán a galéria utcai frontjáról minden hónapban más-más műalkotásban gyönyörködhettek a járókelők. A földre festett lábnyomra állva látványos képek számos részletén csemegézhetett a kíváncsi szem. A galéria szolgáltatása non-stop igénybe vehető volt, mivel érzékelők közvetítésével a kiállított mű külön megvilágítást kapott. A képnézegetési szokásokat formáló – látogatóinak igazi képzőművészeti peep-show-t kínáló – Portál Galéria 2006-ig működött.

ArtBLOKK (2010-2012)

2010. október 26-án a Várfok Galéria komplexum újabb taggal bővült, az ArtBLOKK-kal. A Corvin Plázában található 300 m2-es kihelyezett kiállítótér elsősorban a Várfok Galéria fiatal művészeinek nyújtott bemutatkozási lehetőséget egészen 2012 decemberéig, időről időre vendégművészeket is felvonultatva. Az ArtBLOKKhoz kapcsolódva egy blog is született, szintén a kortárs művészet népszerűsítésére. Így az oldalra ellátogatók nap mint nap újabb és újabb érdekességekkel találkozhatnak, a hétvégén pedig hosszabb terjedelmű tanulmányok kerültek feltöltésre. Az ArtBLOKK a VIII. kerület rehabilitációs részén egyfajta missziót töltött be, szerepet játszva a lakosok vizuális nevelésében, életterük gazdagításában.

Spiritusz Galéria a Madách téren (2007-2011)

A Várfok Galéria Pesten, a Madách téren található fiókintézménye volt a 2007-2010 között funkcionáló Spiritusz Galéria, mely működésének utolsó évében 2010-11 között a Várfok Terem helyén üzemelt. A név a korábbi évekből ismerősen cseng, ám a koncepció szinte teljesen megújult. A Spiritusz a 35 év alatti, végzett festők, szobrászok, fotóművészek és grafikusművészek számára kínált bemutatkozási lehetőséget.
2012-vel a Spiritusz Galéria megszűnt különálló galériaként működni és Spiritusz Szekció néven beolvadt anyaintézménybe. A Spiritusz Galéria művészei később, 2012 januárjától a Várfok Galéria művészkörének egykori, azóta már megszűnt Spiritusz Szekcióját alkották.

Galéria19 (2007-)

A Galéria19 szabadtéri galéria 2007-ben született Szalóky Károly, a Várfok Galéria tulajdonosának kezdeményezésére az I. kerületi Budavári Önkormányzat, a Szeretem Budapestet Mozgalom és néhány, az ötletet felkaroló magáncég támogatásával. A Várfok utca páros oldalának 19 fája köré szerveződő védőkordon, melynek paneljei három-három oldalról veszik körül a fákat, remek lehetőséget nyújtanak különböző, a kortárs művészetet hirdető kiállítások bemutatására. A paneleken jó minőségű, nagyméretű reprodukciókkal kívánjuk megragadni az erre sétálók figyelmét megszépítve útjukat a Vár felé. A Galéria19 ünnepélyes keretek között 2007. május 31-én került felavatásra a nemzetközi hírű festőművész, Françoise Gilot által.

Újabb átalakítások 2011-ben

2010-ben a 20. életévét ünneplő Várfok Galéria termei korszerűsítését, átépítését tűzte ki céljául a kerek évforduló alkalmából. A következő év, 2011 jelentette tehát a legnagyobb változást és beruházást a Várfok Galéria eddigi történetében. A hajdani XO Terem teljes körű átalakításon esett át, 300 m2-re bővült, hogy immár minden körülmény adott legyen a műtárgyak nemzetközi színvonalú, igényes bemutatására. A 200 m2-es kiállítóteret mozgatható falak, modern világítástechnika teszik elsőrangúvá, mely egy kis könyvtárral és megfelelő, a műtárgyak gondos tárolására alkalmas raktárral egészül ki. Minden a látogatók kényelmét hivatott szolgálni.

Várfok Project Room

2012 januárjában nyitotta meg terét a Várfok Project Room, a „Várfok bölcsőjében”, a Várfok utca 14. szám alatt. Az egykori Várfok Terem és Spiritusz Galéria helyén létrejött helyszín új funkciót kapott, célja, hogy helyspecifikus tárlataival műfaji kötöttségek nélkül teret adjon a legújabb irányzatoknak, vendégművészeket, fiatal, frissen diplomázott alkotókat támogasson, továbbá a Várfok Galéria művészeinek egy-egy kisebb alkotói periódusát, izgalmas projektjét mutassa be.