Skip to main content
Hírek 2020

A Kriterion-koszorúval frissen kitüntetett Korniss Péter a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta archívumát

Barabási Albert-László és Korniss Péter
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szűk körű ünnepi eseményen vette át Korniss Péter, a Várfok Galéria művésze a munkásságát elismerő Kriterion-koszorút a Szépművészeti Múzeumban. Az elismerést Barabási Albert-László, világhírű fizikus, hálózatkutató adta át. Korniss Péter a jeles alkalmon a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta eddigi életműve egészét átfogó archívumát; a mintegy 34 ezer felvételt tartalmazó anyag a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézetben (KEMKI), Korniss Péter Archívumként lesz kutatható.

Korniss Péter felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Galériában három éve az eddigi életművéből megrendezett kiállítás az, ami „bátorítást adott” számára ahhoz, hogy megkeresse a felajánlásával Baán Lászlót, az intézmény főigazgatóját. „Boldog szívvel tudok megválni attól, amit annyi éven át gyűjtögettem, az archívumomtól. Boldog szívvel, mert tudom, hogy jó helyre kerül” – méltatta a Szépművészeti Múzeumot és az annak tagintézményeként működő KEMKI-t az ajándékozás bejelentésekor a művész.

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) munkássága az egyik leggazdagabb magyar fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első, erdélyi táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó népszokásokat vagy az erdélyi vendégmunkás asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Az 1979-ben megkezdett és több mint 10 éven át készülő egy ingázó munkás, Skarbit András életét feldolgozó fotósorozata, A vendégmunkás a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.

A díjátadó alkalmából Fotográfiák 1959-2017 címmel Korniss Péter életművét áttekintő, háromnyelvű fotóalbum is megjelent a csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó közös kiadásában. A kiadvány a már emblematikus fotográfiák mellett Korniss Péter kevésbé ismert felvételeit is bemutatja, a korai riport képektől kezdve a világ különböző tájain készített sorozatokon át, gazdagítva az életmű már eddig is elvitathatatlan szellemi értékeit és fotótörténeti fontosságát.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok