Skip to main content
Hírek 2021

A Várfok Galéria szeretettel köszönti Novák Ferenc Tatát 90. születésnapja alkalmából!

A Várfok Galéria nagy szeretettel köszönti Novák Ferenc Tatát 90. születésnapja alkalmából!

Novák Tata barátsága becses kincs a Galéria számára, mindig nagy öröm a vele való találkozás. Számos felejthetetlen pillanat és örömteli történet kötődik személyéhez, melyek közül az egyik legemlékezetesebb, hogy 2017-ben ő avatta fel a nagyszabású jubileumi Korniss Péter kiállításunkat.

Tata személye és barátsága kulcsfontosságú Korniss Péter életében és munkásságában. 1962-ben ő kéri fel Korniss Pétert, hogy fényképezze a Bihari Táncegyüttest, innen indul barátságuk hosszú, immár hat évtizedes története. 1967-ben együtt utaznak az erdélyi faluba, Székre, ami sorsfordító momentuma a kornissi életműnek, Korniss így emlékszik vissza Leltár c. könyvében:

„Minden akkor kezdődött, amikor visszatévedtem a múltba.
1967 őszén néprajzos, koreográfus barátom, Novák Ferenc vitt el egy erdélyi magyarlakta faluba, Székre. Szombat este érkeztünk – éppen a táncház idején. A kékre festett, zsúpfedeles ház egyik párás, félhomályos szobájában három idősebb zenész muzsikájára, régi viseletbe öltözött fiatalok táncoltak. Forogtak a párok, villantak a sárga szalmakalapok, úsztak a piros szalagok a levegőben. Szokatlan komolyságot éreztem a táncolókon. A táncház hangulata nem mulatságra emlékeztetett, inkább valami különös eseményre, amelyről alig volt hihető, hogy minden szombat este rendszeresen megismétlődik. Egyszeri és tünékeny látványnak éreztem – régi emléknek. Bár széki táncokat már korábban budapesti színpadokon is láttam – itt minden teljesen újnak tűnt.
Amit láttam, számomra felfedezés volt. Úgy gondoltam, le kell fordítanom a fényképezés nyelvére.
A széki táncházban egy eltűnő világ utolsó pillanatai tárultak elém. Tudtam, hogy amit ma látok, az a tegnap.
Adva volt a feladat: ezt kellett megörökítenem.”

A képgalériában látható fotók adatai:
1-2. Novák Tata megnyitja Korniss Péter Hosszútáv c. kiállítását a Várfok Galériában, 2017
3. Novák Tata, Korniss Edit és Korniss Péter a Bihari Együttes próbatermében, 1989. Fotó: Adolf Clemens
4. Korniss Péter: A táncházban, 1967
5. Korniss Péter: Mulató legények, 1967
6. Korniss Péter: Lányok a táncházban, 1967
Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok