Skip to main content
Kiállítás Project Room 2020

BILAK Krystyna, LÁZÁR Dóri, SCHULLER Judit Flóra: MENTÉS

2020. február 20. | csütörtök | 18:30 – 20:30 között
A kiállítást megnyitja: Claudia Küssel, művészettörténész és kurátor
A kiállítás kurátora: Maj Ajna

A kiállítás 2020. február 21. és március 28. között tart nyitva,
keddtől szombatig 11-18 óra között látogatható.

• • • • •

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által harmadik alkalommal Átlátás címmel megrendezett kiállítássorozat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal kiállító és egy kurátor mutatkozik be.

A kiállítás tételmondata egy Milan Kundera idézet, amiben az író a felejtést bizonyos mértékig a halállal azonosítja: „A legfélelmetesebb a halálban nem a jövő elveszítése, hanem a múlté. A felejtés valójában a halál egy formája, amely állandóan jelen van az életben.”

A fotó mint az emberi emlékezet primer hordozója az utóbbi évtizedekben nemcsak technológiai, hanem egy erőteljes társadalmi-evolúciós változáson is keresztülment. A virtuális jelenlétünk koncentráltságának fokozódásával, mikor is minden történést, személyt vagy emléket egy gombnyomással, „érintéssel” rögzíthetünk, megoszthatunk, fel – vagy letölthetünk, alapjaiban változott meg a múlt-jelen-jövő hármasához való viszonyunk.

 

Míg korábban a fotográfia legelemibb funkciója a megőrzés, és a látvány „valóságos” leképzése volt, mára ez a képi manipulációt könnyen és egyszerűen lehetővé tevő applikációk elterjedésével, a különböző szűrők és effektek térnyerésével mindinkább másodlagossá vált. Az “örökkévalóság” képzetét felváltotta a néhány másodpercnyi “instant” hírnév ellenállhatatlan csábítása.

A kiállításon szereplő munkák a digitalizáció kihívásaként a megváltozott, felgyorsult képérzékelés és képértelmezés lehetőségeire kérdeznek rá olyan fogalmak mentén szerveződve mint a fikció, a manipuláció és az emlékek.

A kiállítás a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás #3 kiállítássorozatának és a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

MŰTÁRGYAK ÉS ENTERIŐRÖK

KÉPEK A MEGNYITÓRÓL

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok