Skip to main content
Kiállítás Várfok 2016

El Kazovszkij: Ráadás

El Kazovszkij: Ráadás - kiállítási enteriőr a Várfok Galériában, 2016.

A kiállítás 2016. április 7. és 2016. május 6. között tart nyitva, kedd-szombat 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

• • • • •

A Magyar Nemzeti Galéria nagysikerű El Kazovszkij tárlata után április elejétől a Várfok Galériában is kiállítjuk az orosz származású művész alkotásait. A Kossuth-díjas El Kazovszkij (1948, Szentpétervár /RUS/ – 2008, Budapest /HUN/) Galériánk egyik első kiállítója volt 1991-ben, és 2008-ban bekövetkezett haláláig összesen tizenhat egyéni kiállítást rendeztünk számára. 2008 után ez lesz az első alkalom, hogy egyéni tárlat keretében válogatást mutatunk be alkotásaiból, immáron a Várfok Galéria kibővített, majd’ 200 m2-es kiállítóterében.

A művek a klasszikus antik mitológián és filozófián alapuló Kazovszkij-féle magánmitológia jellegzetes alakjainak kapcsolatairól, viszonyrendszereiről szólnak. Sokszor színházi díszletekre emléketető, kulisszaszerű helyszíneken játszódó történeteinek középpontjában az állandó, beteljesületlen vágyakozás áll. A vágyott fél arctalan torzók, balerinák, párkák vagy éppen Vénuszok formájában van jelen az alkotásain, míg a vágyakozó fél (a művészi szubjektum) kutyaszerű vándorállat képében jelenik meg, megteremtve a kapcsolatot a néző és a kép között.

A ’70-es évek végén induló alkotó festészeti munkássága mellett installációi és performanszai is művészettörténeti jelentőséggel bírnak. Ennek megfelelően a Várfok Galériában kiállított anyag is műfajilag sokszínű lesz: a festmények mellett számos installációs elemet és grafikai alkotást is megtekinthetnek a látogatók. A tárlat évszámok szerint is széles metszetét nyújtja a kazovszkiji életműnek: a ’70-es években készült egészen korai alkotásoktól a 2000-es években készült érett művekig ívelő kiállítási anyag révén végigkövethetők Kazovszkij művészetének legfontosabb jellegzetességei.

A kiállítás nagyobbrészt az El Kazovszkij Alapítvány által a törzsanyagból kiemelt alkotásokból áll, annak reményében, hogy értékesítésük révén megalapozhatják a további kutatások anyagi hátterét, valamint egy kiadvány megjelentetését is. Emellett különböző magángyűjtemények értékesítésre szánt alkotásaiból szemezgethetnek a művészetkedvelők.

A tárlaton El Kazovszkij különleges személyiségét is igyekszünk megidézni: a művésszel készült archív interjúk, korabeli felvételek mellett a tárlat különlegessége lesz Fehér László ikonikus, nagyméretű Kazovszkij-portréja is.

A kiállítás az El Kazovszkij Alapítvány együttműködésével valósul meg.

KIÁLLÍTOTT MŰVEK:

El Kazovszkij: Cím nélkül
EL KAZOVSZKIJ

Cím nélkül
n.d. - 65,5x45x2 cm
olaj, fa
magántulajdonban

augusztus 22, 2019
El Kazovszkij: Szirén a sziget 5. / Purgatórium 22 / 4 állatmese
EL KAZOVSZKIJ

Szirén a szigeten 5. / Purgatórium 22. / 4 állatmese
1990 - 80x80 cm
olaj, karton
magántulajdonban

június 27, 2019
ElKazovszkij: Új-Ghalatea ültetvény
EL KAZOVSZKIJ

Új-Ghalatea ültetvény
1996-99 - 16x136 cm
vegyes technika, karton
magántulajdonban

június 27, 2019

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok