Skip to main content
Hírek 2023

Françoise Gilot (1921-2023)

A Várfok Galéria mély megrendüléssel és fájdalommal tudatja, hogy szeretett művésze, Françoise Gilot 2023. június 6-án, 101 éves korában elhunyt.

A Várfok Galéria 2000 óta állt személyes kapcsolatban Françoise Gilot-val és képviselte őt a régióban. Az évek során számos önálló kiállítást rendezett Gilot páratlanul gazdag életművéből és elsőkézből követte nyomon, ahogy az évtizedek során munkássága – levetkőzve a „Picasso múzsája” címkét – fokról fokra az őt megillető helyre került. 2021-ben 100. születésnapját már világot átívelő ünnepléssorozat övezte: nagyszabású egyéni kiállítás a franciaországi Musée Estrine-ben, a budapesti Várfok Galériában, konferencia Párizsban és New Yorkban, a hongkongi Christie’s kiállítása és aukciója, ahol egy műve több mint egy millió euros leütési áron talált gazdára, megismételve a korábbi londoni sikert.

Françoise Gilot híd volt a modern és a kortárs művészet, Magyarország és a világ között. Öröksége emberileg és művészileg páratlanul gazdag és megkerülhetetlen!

A budapesti Műcsarnokkal már egy éve zajlanak a decemberben ott nyíló kiállításának előkészületei. Örülünk annak, hogy ennek a kiállításnak a hírével még örömet szerezhettünk neki.

Hálásak vagyunk azért, hogy megadatott egy ilyen rendkívüli embernek és művésznek a képviselete, a vele való közös munka és gondolkozás.

Isten veled, Françoise!

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok